10 lucruri pe care nu le știai despre bani

Bank not Montage
  • Cea mai mare bancnotă

Este de masura unei coli de hartie A4 si este oficial cea mai mare bancnota din lume – bancnota de 100.000 de peso. Aceasta a fost creeata de guvernul din Filipine in 1998. Motivul a fost celebrarea unui secol de independenta de sub conducerea Spaniei. Bancnota a fost oferita doar colectionarilor care au putut sa o cumpere, in editie limitata, la un pret de 180.000 de peso, adica 3.700 de dolari.

  • Una într-un milion

Cea mai mare bancnota produsa de Banca angliei a fost cea de 1.000.000 de lire, fabricata in 1948 ca o masura temporara in reconstructia post-razboi a Planului Marshall (planul de reconstructie europeana). Bancnota a fost anulata dupa doar cateva luni de folosire, ceea ce a insemnat ca prea putine au ajus in mainile oamenilor. Dar acest lucru nu le face lipsite de valoare pe cele care inca mai exista – la o licitatie in 2008, o astfel de bancnota a fost cumparata cu 120.000 de dolari.

  • Primul bancomat din lume

Este probabil cea mai buna idee care i-a venit unui om in timp ce se alfa la baie. In timp ce statea in cada de baie, inventatorul John Shepherd-Barron aconceput primul bancomat automat din lume. Acesta si-a vandut ideea catre banca engleza Barclays, iar ei au acceptat. Primul model a fost construit la Londra in 1967. Aparatul folosea coduri PIN, dar era dependent de cecuri de hartie.

  • Originea semnului de dolar

Nimeni nu stie de unde vine semnul dolarului, dar biroul de imprimari din SUA are o vaga idee. Agentia guvernamentala responsabila de designul si printarea bancnotelor spune ca designul, folosit inital pentru a distinge banii spanioli si mexicani „P S ,” a ajuns sa fie scris ca un S peste un P. Simbolul era utilizat des, chiar inainte de 1875, cand a fost produs primul dolar de hartie.

  • Nu îi poți lua cu tine

Toate bancnotele se uzeaza in timp. Cu cat valoarea este mai mica, cu atat mai repede. O bancnota de un dolar tine aproximativ 21 de luni, in timp ce o bancnota de 100 de dolari poate tine si cativa ani. In tot acel timp, din cauza inflatiei, valoare sa va scadea – scuza perfecta sa ii cheltui repede.

  • Poliția banilor contrafăcuți

Dupa Razboiul Civil, banii contrafacuti au devenit o adevarata problema in SUA – mai mult de o treime din toti banii erau falsi. In 1865 o diviziune speciala a trezoreriei a fost creeata pentru a depista toti acesti bani falsi. Aceasta agentie exista si astazi si se numeste serviciul secret al Statelor Unite.

  • Totul se învârte în jurul Elisabetelor

Din australia si pana in Republica Trinidad și Tobago, portretul reginei Elisabeta a 2-a a existat pe bancnotele a peste 33 de tari.

  • Banii murdari

In principiu, toti banii ar trebui spalati – sunt cu adevarat murdari. Studiile arata ca o mare parte a bancnotelor americane sunt contaminate cu cocaina. Traficantii de droguri isi folosesc mainile pline de praf de cocaina pentru a misca banii si mult utilizatori isi ruleaza bancnotele pentru a trage pe nas – astfel, aceste bancnote ajung in bancomate, in magazine si peste tot. Ce se mai gaseste pe bancnote este: materii fecale, stafilococi si virusi. Potrivit studiilor, o bancnota poate avea mai multe bacterii decat o suta de toalete.

  • Nația inflației

Pentru a se lupta cu inflatia care atinsese nivelul extraordinar de 231 milioane% si a crescut pretul la paine pana la 300 de miliarde de dolari (dolari zimbabueni) – noul guvern din Zimbabwe a creeat bancnota de 1 trilion de dolari. La cateva saptamani mai tarziu, insa, liderii natiunii au decis sa retraga moneda extrem de devalorizata si sa le dea voie oamenilor sa faca tranzactii in alte monede.

  • Primii bani de hârtie

Banii de hartie au fost folositi prima data de chinezi, care au inceput sa poarte bancnote de hartie inca din anul 618. – acestea erau mai mult sub forma de acte de proprietate sau credit. Asta se intampla cu 500 de ani inainte ca banul de hartie sa ajunga in Europa, in secolul 17.

Sursa: money.ro

Добавить комментарий