Cei care şi-au început tinereţea şi anii studenţiei cu imnul tuturor timpurilor, „Gaudeamus», afirmă unul şi acelaşi adevăr: a fost cea mai frumoasă perioadă a vieţii. Cele mai îndrăzneţe visuri şi planuri s-au născut în aulele universităţii, ca apoi destinul să le confirme şi să le corecteze.
Din promoţia anului 1977 a Catedrei de Filologie Română a Universităţii cernăuţene au făcut parte doisprezece tineri specialişti, majoritatea cărora urmau să se afirme pe tărâmul pedagogic. Şi chiar în prezent, după patru decenii de la absolvirea universităţii, îşi continuă activitatea pedagogică Aurora Salahor (Olenteriuc) la Voloca, Vera Toderean (Glopina) la Ostriţa Herţei şi Floarea Andrieş (Babiuc) la Budeneţ. În şcoală au lucrat până în ultima clipă a vieţii, stingându-se prea timpuriu Miliail Agrigoroaie din Hreaţca şi Maria Miller (Dovbuş) din Bujor, Moldova. Durerea noastră comună simt şi trecuţii în nemurire Mihail Demenciuc şi Serghei Tabarcea. Din şcoală le-a chemat destinul pe alte căi ale vieţii pe Felicia Demenciuc (Popescu) şi Lidia Hostiuc (Creţu). Prima e la Bruxelles, a doua — la Bucureşti. Tudor Andrieş, Dumitru Amihalachioaie şi subsemnatul au îmbrăţişat profesia de jurnalist, fiindu-i devotaţi şi în prezent. Constantul Nicorici s-a angajat în domeniul turismului, învăţând de sine stătător spaniola şi italiana, şi locuieşte acum cu familia în Occident. Iar Dina Chifuleac, având talentul de bun organizator, a activat în organele de partid şi de stat din Noua Suliţă până la pensionare.
Sâmbătă, 17 iunie, în una din cele mai mari auditorii de la Facultatea de Filologie, după 40 de ani de la examenele de stat, ne-am adunat la lecţia amintirilor — fidelele călăuze în lumea tinereţii. Actualul decan, Boris Bunciuk, colegul nostru de facultate, de la catedră i-a „trecut în catalog” pe cei prezenţi de la fostele grupe ruse, rusă pentru şcolile româneşti şi română. Răspunsurile laconice despre sine, copii şi nepoţi au fost completate apoi într-un cerc mai restrâns, comunicând în limba tinereţii cu bunii noştri colegi, cu care ne-a înfrăţit romantica studenţiei. Având-o în capul mesei pe măria sa Amintirea, ne-am simţit pentru o clipă iarăşi favoriţi ai destulului şi încântaţi de elanul tineresc. Alături de noi — Tudor Andrieş, Dumitru Amihalachioaie, Vera Toderean, Aurora Salahor şi subsemnatul, au fost colegii noştri din altă grupă Mihail Buraga şi Feonid Şiticov, împreună căutând în memorie şi în inimă cele mai senine clipe ale anilor de studenţie, trăindule din nou cu căldura sufletului şi cu recunoştinţă faţă de bunii profesori, care ne-au orientat pe o cale bună, spre un destin împlinit.
Vasile CARLAȘCIUC