Este o raritate când un fizician trece în tabăra liricilor. Dar se întâlnesc şi asemenea cazuri. Istoria Lesei ŞCERBANIUK confirmă aceasta.
Ea, absolventă a Facultăţii de fizică a Universităţii cernăuţene, s-a trezit pe neobservate în rândurile lucrătorilor culturii, mai bine zis, a colaboratorilor de la Biblioteca regională „Myhailo Ivasiuk”. Iar atunci, când a fost abordată problema găsirii unei candidaturi destoinice la postul de director al Bibliotecii municipale „Anatoli Dobreanski”, cea a Lesei Şcerbaniuk a fost în afara concurenţei.
Marele om de cultură, literat şi profesor universitar, Anatoli Dobreanski, care întreaga sa viaţă şi-a trăit-o între cărţi şi pentru cărţi, a lăsat testament ca biblioteca sa personală să rămână în posesia comunităţii cernăuţene. Autorităţile, în semn de profund regret faţă de Anatoli Dobreanski a procedat anume aşa. „Moştenind capitalul statutar” de peste 30 mii de cărţi de la Anatoli Dobreanski, Biblioteca municipală şi-a mărit fondurile graţie susţinerii din partea primăriei. Dar, neobosita directoare, doamna Lesea Şcerbaniuk a căutat ca prin exemplul nobil al regretatului profesor să-i încurajeze şi pe alţi intelectuali să procedeze la fel. Astfel, donaţiile de carte au completat rafturile goale. Iar de la Moscova a fost adusă o solidă bibliotecă a scriitorului de limbă germană, care a trăit în perioada interbelică la Cernăuţi, Peter Delirant. O bună parte dintre aceste cărţi simt în limba română.
— Dispunem de preţioase cărţi în limba română, care au aparţinut lui Anatoli Dobreanski, o bună parte dintre ele simt cu autografe ale autorilor din Moldova şi România, care l-au cunoscut personal pe marele erudit şi prieten al culturilor naţionale de la Cernăuţi, constată doamna Lesea. Biblioteca municipală, cu forţa nevăzută a gravităţii spirituale, îi ţine pe orbita sa pe oamenii de creaţie, care scriu şi cântă în diferite limbi.
— Aici predomină spiritul lui Anatoli Dobreanski, care a fost un om cu sufletul deschis spre valorile spirituale ale oricărui popor. Altfel nici că poate fi, doar biblioteca îi poartă numele, a conchis doamna Lesea Şcerbaniuk.
Vasile CARLAȘCIUC