Născuţi cu vioara în mână

SAM_2626

SAM_2626În Voloca arta populară şi-a găsit propagatorii şi păstrătorii ei. În această vatră a cântecului şi dansului popular românesc s-au ales cu har mulţi talentaţi artişti, unii dintre ei devenind vedete
în ţară şi în lume.

Se mai spune că volocenii se nasc cu vioara în mână. E şi acesta un adevăr, dacă ne gândim la Ion Bodnar, con­ducătorul Orchestrei de instrumente populare “Trandafirul” de la Casa de cultură din localitate. A însuşit vioara din copilărie, având-o ca profesoară de muzică pe Luminiţa Demeanenco. Şi tot doa­mna Luminiţa îl învaţă sec­re­tele interpretării la vioară pe fiul lui Ion Bodnar – Vlăduţ-Ilie. Şi chiar de pe acum se poate spune că dacă Bodnar-mezinul o va ţine tot aşa, va deveni un instrumentist vir­tuos, doar are har şi dragoste de muzică. La un festival regional al tinerilor violonişti, dintre cei o sută de participanţi, el s-a plasat pe locul trei. Este primul lui succes.
Dar la câte festivaluri a ieşit învingător tatăl său, împreună cu colectivele artistice pe care le conduce?! Dl Ion Bodnar a accentuat că artiştii voloceni au evoluat o dată în Polonia şi de nenumărate ori în România. “Anul acesta pla­ni­ficăm să participăm la Festivalul “Arcanul” din Rădăuţi şi la Fes­ti­va­lul Internaţional de la Târgu Jiu”, şi-a destăinuit planurile pe vii­torul apropiat domnul Ion.
Volocenii au insistat ca anume Ion Bodnar să fie dirijorul corului bisericesc şi în prezent acest colectiv, cu o istorie de peste 80 de ani, e de nerecunoscut. Este în mare parte meritul dirijorului. Ion Bod­nar nu s-a oprit la aceasta, a mai organizat şi corul gospodarilor din Voloca. Şi iată că săptămâna trecută el a evoluat la Lavra din Poceaev.
“La 9 mai planificăm să sus­ţinem un concert şi la Botoşani, afirmă dirijorul. În afară de aceasta, am avut grijă să obţin vize pentru coriştii noştri, căci ne pregătim să vizităm slăvitele mănăstiri din Sudul Bucovinei. Unii corişti de-ai noştri, în vârstă de 70-80 de ani, n-au fost niciodată în România şi mai ales la aceste capodopere arhi­tectonice şi sim­bo­lu­ri ale credinţei noastre stră­mo­şeşti”.
SAM_2361Ca muzicant, domnul Ion Bod­nar este deseori invitat să cânte la nunţi şi cumătrii. Are un orar întocmit pentru anul întreg.
“Voloca este slăvită în lumea întreagă datorită rochiilor de mireasă cusute aici. Muzicanţii voloceni sunt mereu solicitaţi şi invitaţi să cânte la nunţi. Aceasta ţine de viaţa liniştită, paşnică, pros­peră şi fericită. De aceea şi dorim din tot sufletul să fie pace în ţara noastră, ca oamenii să se bucure de viaţă”, declară violonistul Ion Bodnar.

Добавить комментарий