În anii 1947-1957, moda a avut un singur nume: Christian Dior. Mare revoluționar al perioadei postbelice pe podium! Dior a fost creatorul care, într-un singur deceniu de activitate, a rescris regulile modei și a deschis o nouă eră în haute couture.
Christian Dior a fost un om superstițios. Apela deseori la ghicitoare pentru a afla ce-i rezervă viitorul. El a recunoscut în autobiografia sa că pentru prima dată i-a fost prezis viitorul în anul 1919, la 14 ani, când cineva i-a spus că va suferi de sără- cie, dar că femeile îi vor aduce noroc: „Femeile sunt norocoase pentru tine și prin ele vei atinge succesul. Vei face mulți bani pe seama femeilor și vei călători mult”. Aşa şi a fost, a devenit renumit cu ajutorul femeilor, iar în ultima perioadă de timp şi cu ajutorul hainelor tradiționale românești.
Recent, pe pagina de Facebook “La Blouse Roumaine”, a apărut o nouă fotografie, o vestă realizată de Casa Dior din colecția toamnă-2017 inspirată din portul tradițional românesc. De această dată, de o bundiță, vestă tradițională din Bucovina. Începând de la culorile folosite pentru broderie, combinația de verde, lila și roșu, până la forma și mărimea buzunarelor și a felului în care este aplicată blana pe margini și modelul florilor brodate, totul arată clar că vesta Dior este inspirată de bundiță.
Noua postare, Dior – Bucovina a devenit rapid virală pe Facebook, fiind distribuită în doar două zile de peste 1.500 de ori. Acesta este al treilea caz semnalat în care hainele realizare de mari case de modă internaționale, inspirate din costumele tradiționale românești nu sunt creditate. Săptămâna trecută s-a descoperit, că brandul de lux Christian Dior a copiat un cojoc românesc. Ținuta seamănă mult cu modelul unui cojoc tradițional din Țara Beiușului, județul Bihor. Reprezentanții unei asociații din Beiuș, Ţara Binşului – Terra Beiusensis, au semnalat pe pagina de Facebook asemănarea dintre modelul realizat de Casa de modă Christian Dior și cojocul binşenesc. „This is Bihor, not Dior” este mesajul publicat pe pagina „La Blouse Roumaine”, care promovează prețuirea portului tradițional românesc în lume. Recent, administratorii aceleiași pagini au determinat-o pe creatoarea de modă Tory Burch să recunoască faptul că a copiat, pentru o creație, elemente dintr-o haină tradițională românească. Iar nouă nu ne rămâne decât să ne mândrim de acest fapt, deoarece portul popular românesc, face înconjurul lumii cu diverse ocazii şi peste tot a fost admirat.