Economia Statelor Unite este cea mai mare din lume. Estimată la 18 trilioane de dolari, ea reprezintă aproape un sfert din economia mondială (24,3%).
Cel puțin asta arată ultimele cifre prezentate de Banca Mondială, scrie site-ul oficial al Forumului Economic Mondial (FEM). Urmează China cu 11 trilioane de dolari, sau 14,8% din economia mondială. Japonia se află pe locul al treilea, cu o economie de 4,4 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă aproape 6% din economia mondială. Țările europene ocupă următoarele trei locuri în top: Germania, pe poziția a patra, cu o economie de 3,3 trilioane de dolari; Regatul Unit, pe a cincea poziție, cu 2,9 trilioane de dolari, și Franța pe locul al șaselea, cu 2,4 trilioane de dolari. India se află pe locul al șaptelea, cu 2 trilioane de dolari, Italia – pe locul opt, cu o economie de peste 1,8 trilioane de dolari. Locul nouă ocupă Brazilia, cu o economie de aproape 1,8 trilioane de dolari. Top-10 este încheiat de Canada, cu o economie de peste 1,5 trilioane de dolari.
Se pare că SUA nu va domina mult timp. Deși China rămâne în urma Statelor Unite cu 7 trilioane de dolari, economia acestei țări asiatice a crescut cu 6,7% în 2016, în comparație cu creșterea economică a Statelor Unite de doar 1,6%, potrivit FMI. Economia Braziliei s-a contractat în ultimul an cu 3,5%, singura țară din top-10 care a avut o involuție. Grupul țărilor asiatice are cea mai mare pondere și reprezintă puțin peste o treime (33,84%) din PIB-ul global. Asta în timp ce America de Nord reprezintă puțin peste un sfert – 27,95%. Europa apare pe locul trei, cu puțin peste o cincime din PIB-ul mondial (21,37%).
Împreună, aceste trei grupuri generează peste patru cincimi (83,16%) din producția totală mondială.