Viața, ca un neîntrerupt cântec de fericire

Screenshot_4

Se spune că familiile fericite se aseamănă între ele. Ea, fericirea, vine în casa omului pentru a încununa iubirea. Și deseori se simte mai bine într-o casă de la țară, decât într-o vilă, unde predomină un alt cult – cel al banului. Dar pe bani, vorba poporului, fericire nu cumperi…

Pentru Marin și Nadejda URSACHI din Bălcăuți cea mai mare bogăție a fost și rămâne familia – cetatea lor zidită pe cele mai trainice sentimente. Pe ea niciodată n-a fâlfâit drapelul alb al deznădejdii și al capitulării în fața greutăților. Iar asemenea obstacole și încercări în viața omului sunt multe. Au fost ele și în calea soților Ursachi.

I-a unit aceeași iubire și aceeași ocupație. Câteva decenii la rând cea de a „doua casă” le-a fost Căminul cultural din sat. Marin Ursachi a fost directorul lui, iar Nadejda Ursachi – conducătoare artistică. Dacă la sărbătorile de la Bălcăuți consă- tenii primeau satisfacție spirituală și aplaudau concertele și manifestările culturale organizate de soții Ursachi, în zilele obișnuite, pline de griji cotidiene, îi admirau ca gospodari adevărați și părinți grijulii.

-La Casa de cultură din sat am activat timp de 24 de ani și puteam să mai rămân în post, dar am cedat locul ginerelui, Iurie Gaidei, tânăr specialist și absolvent al Institutului de artă din Chișinău, îşi amintește domnul Marin Ursachi. Am fost angajat la școală în calitate de director adjunct pentru munca educativă. Era prin anii 90, o perioadă complicată, când profesorilor li se plătea salariul „în natură”, adică ni se propuneau mărfuri sau produse. M-am pensionat din funcția de secretar al Consiliului sătesc.

Întotdeauna am căutat să-i susțin pe cei tineri și cu har. Talentul lui Igor Sainciuc l-am observat când acesta era elev în clasele primare. Are o voce deosebită. L-am antrenat la evoluările brigăzii de agitație, care activa pe lângă Casa de cultură. Iar când a absolvit școala din sat, a ținut cont și de sfatul meu și a obținut studii muzicale la Chișinău. În prezent lucrează și la Casa de cultură,și are lecții de muzică la școală. Este un cunoscut interpret de cântece în raion și regiune.

Soții Marin și Nadejda Ursachi sunt și nănașii adevărați ai lui Igor Sainciuc, nănași de cununie. În prezent soții Igor și Cristina Sainciuc urmează tradiția familiei Ursachi – răspund de destinul culturii la Bălcăuți.

Screenshot_5

– Am transmis ștafeta în mâini sigure, observă doamna Nadejda Ursachi.

Fericirea părinților Marin și Nadejda Ursachi este întregită de destinul celor două fiice ale lor. Angela, împreună cu soțul Iurie Gaidei, de mai mulți ani se află la Paris. Aici le-a surâs norocul. Cealaltă fiică, Alina, este căsă- torită laBoian, iarsoțul ei lucrează la Firma „Rodniciok”.

– Suntem de acum bunici și străbunici, afirmă doamna Nadejda Ursachi. Ne alinăm bucuroşi cu nepoții și strănepoții. Iată, zilele acestea nepotul nostru, Maxim Mihalcean de la Boian, care are doisprezece ani, a ocupat locul doi la karate la competițiile mondiale din România.

Cariera sportivă a lui Maxim Mihalcean abia începe. Dacă antrenorii îl învăță măiestria de a învinge, părinții se străduiesc să- l convingă că în viață sunt valori mai prețioase decât sclipirea medaliilor pe podium – cele ale iubirii și fericirii, care încununează ca o aură casa buneilor lui Marin și Nadejda Ursachi din Bălcăuți.

În imagini: soții URSACHI,

fiica lor Angela GAIDEI

Vasile Carlașciuc

Добавить комментарий