Uniunea Europeană intenţionează să implementeze din 2016 Acordul de liber-schimb cu Ucraina, în pofida presiunilor Rusiei, potrivit unui proiect de comunicat pregătit pentru summit-ul Parteneriatului Estic.
Declaraţia comună, care în mod sigur va atrage critici dure din partea Moscovei, prevede intrarea în vigoare a Acordului de liber-schimb cu Ucraina începând de la 1 ianuarie 2016, un termen amânat deja cu un an din cauza presiunilor ruşilor, care se opun acţiunilor de integrare europeană a Ucrainei.
Chiar dacă Bruxellesul este dispus la discuţii cu Moscova pentru atenuarea preocupărilor, “implementarea Acordului de liber-schimb va fi o prioritate principală a Uniunii Europene şi a partenerilor implicaţi, în următorii ani”.
Acordul de liber-schimb este principalul subiect de dispută între Rusia şi Occident, semnarea documentului fiind unul dintre factorii care au generat anexarea Crimeei şi conflictul separatist din Estul Ucrainei, soldat cu 6.200 de morţi în ultimul an.
Dar, în afară de susţinerea oferită Ucrainei, documentul elaborat pentru summit-ul Parteneriatului Estic, programat pe 21-22 mai la Riga, pare să conţină puţine elemente de susţinere pentru Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Bielarus şi Georgia, în contextul în care statele europene şi-au limitat ambiţiile de teamă să nu deranjeze şi mai mult Kremlinul.
Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană în 2014 şi speră să devină membre ale comunităţii europene. Dar proiectul de comunicat nu face nicio referire la aspiraţiile lor. Din document reiese că nici Ucraina, nici Georgia nu vor beneficia rapid de eliminarea vizelor de călătorie şi că ar avea nevoie de reforme pentru a beneficia de facilităţile oferite Republicii Moldova.