La Cernăuți continuă seria evenimentelor aniversare dedicate aniversării a 140 de ani de la înființarea Filarmonicii Regionale de Stat „D. Gnatiuk”, dar și a 160 de ani de la nașterea renumitului compozitor român din Bucovina Eusebie Mandicevschi.
Astăzi, 2 septembrie, începând cu orele 15:00, în inima bătrânei urbe cernăuţene (incinta Filarmonicii, Biserica Sf. Parascheva și Biserica romano-catolică „Înălțarea Sfintei Cruci”) în cinstea proeminentului compozitor vor fi organizate trei concerte de muzică clasică și bisericească.
Eusebie Mandicevschi (n. 18 august 1857 la Cernăuți — d. 18 iulie 1929 la Sulz.) se trage dintr-o veche familie de preoți ortodocși români din Bucovina. Familia tatălui său, preotul Vasile Mandicevschi, era originară din comuna Băhrinești, nu departe de târgul Siret.
Primele noțiuni de muzică bisericească le-a primit de la profesorul său Isidor Vorobchievici, la Seminarul din Cernăuți. În 1875, Eusebie Mandicevschi a plecat la Universitatea din Viena unde a studiat, filologie germană și filozofie. În paralel, a studiat teoria muzicii cu Martin Gustav Nottebohm (1817–1882) și muzicologie, istoria muzicii, estetică muzicală cu Eduard Hanslick (1825–1904).
În 1879 la cunoscut pe Johannes Brahms(1833–1897), cu care a păstrat o adâncă prietenie până la moartea acestuia, care l-a lăsat prin testament custode al masei succesorale.
Cu Eusebie Mandicevschi au studiat o serie de muzicieni români, între care Marțian Negrea, Gheorghe Mandicevschi, Ciprian Porumbescu.
În 1897, ca prețuire pentru studiile sale de muzicologie, Mandicevschi a fost făcut Doctor honoris causa al universității din Leipzig, iar în 1926 primit titlul de Hofrat.
Mai multe detalii despre Eusebie Mandicevschi găsiți pe blogul istoricului cernăuțean Vladimir Acatrini.