Viorica lângă… „Viorica”. Meditaţii despre frumuseţe

Screenshot_4

Doamna Viorica ISTRATI nu are nimic comun cu antreprenoriatul, este doar încântată de activitatea conducătoarei firmei „Viorica” din Cernăuţi. Ea are o altă meserie – este preocupată de frumuseţea sufletească a copiilor.

Doamna Viorica Istrati, directoarea Şcolii medii nr. 1 din Crasna, în zi de sărbătoare îmbracă neapărat cămaşa brodată. „E o tradiţie frumoasă, iar noi, crăsnenii, suntem păstrători ai datinii. Chiar la şcoală avem ziua portului naţional”, afirmă doamna directoare.

Spiritul românismului la Crasna este la gradul superior, iar profesorii şi părinţii sunt acei, care le altoiesc copiilor dragostea de tot ce identifică universul spiritual naţional.

– La festivităţile de la şcoală că- maşa românească brodată este obligatorie – şi pentru elevi, şi pentru părinţi. De asemenea îi obişnuim pe elevi să iubească cântecul şi dansul popular, tradiţiile străbune, spune doamna directoare.

Dacă în această privinţă elevii de la Şcoala medie nr. 1 pot concura cu cei de la Gimnaziul din centrul Crasnei, în privinţa condiţiilor de învăţământ – nu.

– Şcoala noastră se află într-un cătun al Crasnei, dar elevi avem mulţi – 400. Numai în clasa întâi sunt 53 de elevi. Problema constă în lipsa de cadre didactice. Nu ajung profesori şi am fost nevoiţi să le încredinţăm unor colegi de-ai noştri ore suplimentare. Bunăoară, profesorul de chimie predă şi fizica, explică situaţia doamna Viorica Istrati.

Dar, iată, de ani de zile nu se poate găsi soluţia pentru ca elevii de aici să nu înveţe în două schimburi.

– Dispunem de puţine săli de clasă, nu avem sală sportivă şi de festivităţi. Numai construirea unei încăperi suplimentare poate salva situaţia. Nu ajung finanţe pentru aceasta, lucru pe care îl cunosc foarte bine autorităţile din raion şi regiune. Speranţă, totuşi, există. Odată cu crearea Comunităţii Teritoriale Crasna, au fost alocate mai multe mijloace băneşti. Iată, vara aceasta au fost schimbate uşile şi ferestrele, a fost amenajat un cabinet, am primit două calculatoare. Numărul copiilor este în creştere, oricum, mai devreme sau mai târziu, vor veni constructorii şi la şcoala noastră.

Doamna Viorica Istrati a mai relatat despre faptul că în curtea şcolii, în vacanţa de vară, a fost săpată şi o fântână. O necesitate pur tehnică strictă pentru această instituţie de învăţământ. Însă, izvorul spiritualităţii româneşti de aici demult potoleşte setea tuturor doritorilor de a-şi cunoaşte istoria şi cultura neamului. De aceea, sub cămaşa albă, înfrumuseţată cu ornamente tradiţionale, bate o inimă de român, deschisă spre frumuseţe şi legea acestui pământ de a trăi în pace şi armonie cu cei din preajmă.

Vasile Carlașciuc

Добавить комментарий