Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat recent că alegerile locale în Donbas vor avea loc în data de 25 octombrie curent. Liderul de la Kiev s-a referit la zonele Donbasului, controlate de Guvernul ucrainean, în timp ce în zonele controlate de rebeli, alegerile vor fi desfăşurate după îndeplinirea tuturor prevederilor acordului de la Minsk. În acelaşi timp, alegeri locale vor avea loc în întreaga ţară, reprezentând o şansă de revanşă pentru forţele politice pro-ruse.
Înrăutăţirea situaţiei economice, nesoluţionarea conflictului din Donbas şi majorările tarifare pentru populaţie au determinat în mod direct reducerea încrederii sociale în guvern şi premier, dar mai ales în partidul „Frontul Popular”, al cărui lider este Arseni Iaţeniuk. În mod normal, liderul executivului de la Kiev ar dori să amâne desfăşurarea alegerilor din motivul ratingurilor destul de proaste ale partidului său. Pe de altă parte, orice amânare a alegerilor nu corespunde Constituţiei. De aceea, unica şansă a guvernanţilor de la Kiev de a ţine sub control situaţia din ţară este reformarea sistemului electoral în preajma alegerilor, aşa cum le convine lor.
Din păcate, în preajma oricăror alegeri locale sau naţionale, Parlamentul de la Kiev se ocupă de reforme electorale. Acelaşi lucru se întâmplă şi acum. Potrivit unui proiect de lege, propus de reprezentanţii „Frontului Popular”, primarii din oraşe şi sate vor fi aleşi în două tururi. Consiliile locale vor fi alese în baza unui sistem electoral mixt, cu o consolidare semnificativă a rolului partidelor politice în regiuni.
Merită menţionat faptul că atât Preşedintele, cât şi Premierul au frică de o posibilă revanşă în timpul alegerilor a forţelor pro-ruse. Este vorba, în primul rând, de Blocul de Opoziţie (compus din foşti colaboratori ai regimului Ianukovyci) care are şanse reale de a acapara puterea în urma alegerilor în regiunile din estul şi sudul ţării. Dispunând de resurse financiare importante, Blocul de Opoziţie speră să recapete influenţa asupra estului ucrainean. Reamintim că opoziţia pro-rusă a fost votată în cadrul scrutinului parlamentar din 2014 în sud-estul ţării şi speră să obţină majoritatea voturilor în consiliile locale în toamna anului curent.
Aşadar, nu trebuie exclus scenariul că după alegerile locale, estul Ucrainei va intra în colaps administrativ, dacă consiliile locale vor fi sub controlul opoziţiei. Blocul de Opoziţie, finanţat de marii oligarhi din vremea lui Viktor Ianukovyci, se uită lacom şi la posturile de primar ale unor oraşe mari din estul ţării, cum ar fi, de exemplu, Harkiv, Dnipropetrovsk sau Odesa.
Neavând ce face cu această situaţie, duetul Iaţeniuk-Poroşenko a decis să introducă în Parlament legea privind alegerile în două tururi pentru postul de primar. Dacă lider după primul tur va deveni vreun candidat pro-rus, pentru a doua candidatură pro-Kiev vor fi mobilizate toate resursele politice, informaţionale şi financiare ale forţelor guvernamentale în cel de al doilea tur. Astfel, Kievul a decis să-şi aştearnă paie înaintea unei eventuale căderi de pe „olimpul politic” în regiuni.
În acelaşi timp, Blocul de Opoziţie şi alte forţe de acest gen nu dispun de resurse administrative şi nu vor avea capacitatea de cândva de a face presiuni ilegale asupra populaţiei. Din aceste considerente, Kievul meditează asupra posibilelor bariere instituţionale, dar legale, care nu vor permite revanşa forţelor pro-ruse la alegerile locale. Imperfecţiunea sistemului electoral în vigoare este însăşi o barieră şi o carte tare de poker în mâinile puterii. În acest context, o decizie de compromis la nivelul duetului Premier-Preşedinte ar fi o modificare cosmetică a sistemului electoral, îmbrăcată, însă, pentru occidentali, în hainele unei „mari reforme”. Or, dacă sistemul electoral vechi lucra în favoarea puterii cu cinci ani în urmă, de ce să nu fie de folos şi autorităţilor de acum.
Marin GHERMAN, politolog