Myhailo Samus: „Dacă vreți școli românești în Ucraina, deschideți-le pe banii României, nu a statului ucrainean”

samus

„România ar trebui să deschidă tot atâtea școli ucrainene la ea acasă, câte școli românești sunt în Ucraina”; „Dacă vreți școli românești în Ucraina, deschideți-le pe banii României, nu a statului ucrainean”; „Ucraina a început să-și impună poziția în regiune, inclusiv prin problema învățământului” – sunt câteva dintre considerațiile expertului ucrainean Myhailo Samus vociferate în fața studenților de la Chișinău.

Fără școli ale minorităților până în 2027

În incinta Universității Libere Internaționale din Republica Moldova a avut loc un seminar condus de expertul militar, membru al Centrului Ucrainean pentru Conversie și Dezarmare, Myhailo Samus. Una dintre problemele abordate de către expertul ucrainean în fața studenților de la ULIM a fost legată de noua lege a educației din Ucraina. Noua lege a educației prevede înlocuirea treptată a disciplinelor care sunt predate în limba minorităților naționale cu materii care vor fi predate în limba ucraineană. Reforma presupune înlocuirea treptată a limbii materne de predare cu limba ucraineană până în anul 2027 la toate nivelele: grădiniță, gimnaziu, liceu. Astfel, în 10 ani, în Ucraina nu vor mai rămâne școli ale minorităților etnice, limba maternă va fi predată doar în cadrul cursurilor de limbă și literatură.

Potrivit lui Myhailo Samus, Ucraina realizează inclusiv prin această lege un demers de impunere a voinței sale naționale pe plan intern și extern. Înainte de evenimentele tragice din ultimii ani, Ucraina era mai curând un spectator timid, decât un actor influent în regiune, spune expertul.

Școli particulare vs școli de stat

Samus mai spune că în orice colț al Ucrainei, școala de stat trebuie să fie ucraineană, asta prevede și legea. „Este logic. De ce acest fapt este neplăcut pentru unguri? Pentru că acum, în ultimii 25 de ani, s-au format regiuni în care școlile de stat din Ucraina erau doar în limba maghiară sau română. Acolo sunt doar discipline în limba maghiară de la matematică până la educație fizică. Acest lucru se întâmplă pe banii ucrainenilor. Întrebare e asta. Există oare în Ungaria sau în România școli ucrainene pe bani românești unde se predă exclusiv în limba ucraineană?”, se întreabă expertul.

Expertul accentuează că ucrainenii pun semnul egalității între școli. Este logic, potrivit expertului, dacă în România în școli se predă în limba română, în Ucraina se va preda în limba ucraineană. „Dacă e vorba despre școli particulare, acestea pot fi deschise în număr foarte mare, iar autoritățile ungare pot deschide în Ucraina câte școli ungurești vor ei, la fel ca și cele române”, spune expertul.

Principiul de paritate

Un alt argument pentru învățământul în limba ucraineană este existența unui test independent pentru cei care vor să intre la universitate în Ucraina, iar limba ucraineană este obligatorie la acest tip de testare. Totodată, ar trebui să existe un principiu de paritate, astfel ca numărul de școli să fie egal.

„În unele școli, toate disciplinele erau predate în limba română. Noi considerăm că acest lucru nu este corect. Ar fi corect ca în România, după principiul de paritate să existe tot atâtea școli ucrainene câte românești în Ucraina”, spune Samus.

Câte școli românești funcționează în Ucraina

Expertul a pus la îndoială faptul că pe timpul Uniunii Sovietice au existat mai multe școli cu predare în limba română decât în Ucraina actuală. Chiar dacă au existat, acestea au fost școli moldovenești, și nu românești, crede Samus.

Sursa: moldnova.eu

Добавить комментарий