DE LA UN AN LA ALTUL TOT MAI INTERESANTE SE DOVEDESC A FI

panglica

panglicaCursurile de vară ale renumitei Universități Populare „Nicolae Iorga”. care se desfășoară săptămâna aceasta în orașul Vălenii de Munte din județul Prahova, organizate de Con­siliul Județean Prahova, prin Direcția județeană pentru Cultură și Ministerul Culturii și Cultelor din România.
Festivitatea de deschidere a actualei ediții a avut loc în ziua de duminică, 16 august, în sala mare a Centrului Cultural Vălenii de Munte, în prezența unui public numeros și a multor personalități ale culturii praho­vene și naționale sosite din diverse orașe ale României și Repub­licii Moldova. În cadrul ei au vorbit Florin Constantin, primarul ora­șului Vălenii de Munte, doamna Irina Cajal-Marin, subsecretar de stat la Ministerul Cul­turii și Patrimoniului Cultural, doam­na Rodica Paraschiv, prefectul ju­dețului Prahova, Mircea Cosma, pre­ședintele Societății Cultural-Istorice „Mihai Viteazu”, academicianul Alexandru Zub, Constantin Stere, director general adjunct la Direcţia Juridică și Patrimoniu Cultural a Ministerului, și alții.
În cea de a doua zi în fața celor prezenți au susținut comunicări aca­de­micienii Valeriu Matei și Vasile Tă­râţeanu, profesorul universitar doctor Petre Țurlea, care au luat în dezbatere în cadrul unei „mese rotunde” cei 75 de ani câți au trecut de la ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940, precum și consecințele Pactului Molotov-Ribbentrop asupra Basa­ra­biei și Bucovinei.
Cu deosebit interes a fost as­cul­tată și conferința susținută de aca­de­micianul Răzvan Teodorescu, înti­tulată ”Româ­nitatea – un concept al cercetării științifice mereu actual!”.
În după amiaza aceleiași zile au fost efectuate două excursii. Prima – la Parcul Memorial Constantin Stere de la Bucov, cea de a doua – în satul Filipeștii de Târg, unde în curtea conacului Pană Filipescu, restaurat și redat circuitului public, a avut loc dezvelirea bustului postelnicului Constantin Cantacuzino.
Dreptul de a tăia panglica de inaugurare li s-a acordat academicienilor Valeriu Matei și Vasile Tărâțeanu, distinselor doamne prefect Rodica Paras­chiv si subsecretarei de stat, Irina Cajal-Marin
Actuala ediție a Universității Popu­lare „Nicolae Iorga”, a demon­strat cu prisosință că rolul și importanța acesteia este binede­terminat pe harta spiritualității noastre românești. Și nu numai în județul Prahova, unde acestea se desfășoară de zeci de ani cu deosebit succes.

Text și foto de Florenț MOCANU, București

Добавить комментарий