Iubiți credincioși, iată anul s-a înnoit. Am lăsat în urmă anul 2017, spunând bun venit anului 2018. Este darul lui Dumnezeu noul an pentru că El ne-a ținut sănătoși să mai întâmpinăm un an din viața noastră prin mila, darul și ajutorul lui Dumnezeu. Orice înnoire a timpului, trebuie să fie și o înnoire a vieții noastre. Am lăsat în urmă poverile anului ce s-a încheiat, păcatele pe care le-am săvârșit. Am trecut sărbătoarea crăciunului, întâmpinând sărbătorile Sfântului Vasile și a Botezului Domnului. Anul care a venit, trebuie să îl întâmpinăm cu optimism, cu nădejde, cu credință, cu bucurie, cu dragoste, să fim buni în anul în care am intrat, așa ca să învingem în fiecare zi egoismul nostru, răutatea noastră, și orice păcat. Și cu ajutorul lui Dumnezeu care ne-a adus în noul an, să punem început anului cu bucurie, cu nădejde, cu credință și cu dragoste. Chiar și numele primei luni din an, ianuarie vine de la zeul roman Ianus care era reprezentat cu două fețe, una îndreptată spre trecut, iar cealaltă – spre viitor. Drept aceea trebuie să medităm asupra propriei noastre vieți din trecut și din viitor, mai cu seamă asupra timpului care ni sa dat pentru viitorul vieții noastre.
Ce este timpul? Timpul este acea bucurie pe care Dumnezeu ne-o face ca să cumpărăm veșnicia luminii, sigur timpul acesta vremelnic pe care-l numărăm cu secundele, cu minutele, cu orele, cu zilele, cu anii, timpul acesta este relativ, pentru că se schimbă firea noastră cu trecerea timpului, dar firea noastră se poate schimba în bine sau în rău. Să se înnoiască firea noastră precum anul sa înnoit. Avem alt an, numai e 2017, e 2018, și noi să fim altfel în sensul pozitiv, să fim mult mai aproape de lumina cea neînserată. Noi aici pe pământ în zilele trecătoare suntem în anul în care soarele răsare și apune, dar va veni o vreme când soarele nu va mai fi, și atunci va fi soarele dreptății Hristos cu lumina cea neînserată. La început de an trebuie să ne gândim și la rostul nostru aici pe pământ. Viața noastră ar putea fi asemănată cu o carte, cu pagini scrise, și cu altele rămase albe. Cele scrise reprezintă anii care au trecut, și în care sunt trecute faptele pe care le-am săvârșit, iar paginile rămase albe sunt anii care vor veni, și pe care numai Dumnezeu îi cunoaște, depinde de noi cum ne vom scrie această carte a propriei noastre vieți. În fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare minută să ne gândim că avem un nou dar al timpului, de aceea și anul care a sosit să îl facem mai luminos, mai bun. Oamenii își urează zile și ani cu mai multă bunătate, dar urările trebuie să se întrupeze, de noi depinde anul bun. De aceea se cuvine să rămânem treji cu conștiința, să rămânem fierbinți cu credința, să jertfim timpul cu folos, să rămânem cu Dumnezeu pentru că purtăm numele Fiului Său, de la Hristos ne numim creștini. Purtându-i numele să-i purtăm și bunătatea, și dragostea, și înțelepciunea, ca viața noastră să rămână bucurie, fericire și dragoste nesfârșită. Iată să ne urăm astăzi ca anul care a venit să ne fie folositor, bun și sfânt,
Trăim vremuri grele, încât parcă fiecare an devine mai apăsător și mai plin de griji decât cel pe care l-am încheiat. Dar în această lume a deznădejdii și a păcatelor de tot felul, o rază de speranță vine de sus, de la cel ce sa născut în Betleemul Iudeii, care prin învățătura sa a luminat veacurile. El este cel care ne va lumina și pe noi dacă vom ști să-i cerem iertare pentru tot ce am greșit în anul care l-am încheiat, și să-i arătăm mai multă dragoste, și să-i urmăm poruncile în anul în care am intrat. Dumnezeu ne cheamă în fiecare zi la bunătatea Sa, la dragostea Sa, de aceea vă urez tuturor La mulți ani.
Părintele Igor Andronachi