Sub ocrotirea patronului ceresc

Screenshot_1

Când apăru pe lume unicul fiu al soţilor Olaru din Hreaţca, raionul Herţa, la fericiţii părinţi veni bunelul acestuia, Vasile, şi le spuse: „Să-i daţi numele Vasile, căci s-a născut într-o zi atât de luminoasă – sărbătoarea Sfântului Vasile”. Astfel, prin voinţa bunelului, Vasile Olaru se alese cu un patron ceresc care stă în fruntea anului şi pe piscul credinţei celei adevărate. Poate de aceea multe din începuturile sale au fost cu spor, după cum se urează în pluguşor, dar mai ales calea vieţii.

– Pluguşoarele mi-au fost urările în ziua mea de naştere, îşi aminteşte cu zâmbetul senin pe faţă domnul Vasile Olaru, medic de specialitate. Erau sărbători de neuitat. Fiind elev la Şcoala de muzică pentru copii din Herţa, flăcăii din sat mă luau cu „Malanca” şi toată noaptea cântam la acordeon, acompaniindu-le jocul. Când privesc fotografiile îngălbenite de vreme de atunci, mă cuprinde un sentiment de nostalgie. Doar amintirile ne întorc în copilăria cea nevinovată şi fericită…

În viaţa de sine stătătoare absolventul Şcolii medii din Molniţa, Vasile Olaru, păşi cu dreptul. A plecat să studieze medicina la Chişinău, căci simţea că are acel har deosebit pentru această profesie.

– Mi se întrezăreau mari perspective la Chişinău: aş fi fost şi medic, şi om de ştiinţă, dar părinţii m-au chemat acasă, să le fiu sprijin la bătrâneţe. Şi iată, aşa am ajuns medic în Secţia de neurochirurgie la Spitalul de urgenţă din Cernăuţi, unde lucrez mai bine de trei decenii. Titlu ştiinţific nu am, dar bogata experienţă îmi este de mare folos, mai ales pentru pacienţii mei, cărora le întorc sănătatea, consideră domnul Vasile şi nu regretă deloc că a revenit la baştină.

Chişinăul i-a dat diplomă de medic, adică profesie pentru toată viaţa, şi un profund sentiment de dragoste – de asemenea, pentru toată viaţa. Aici şi-a găsit consoarta. Soţia Svetlana, originară din Orhei, a urmat filologia la Universitatea din Chişinău, şi la Cernăuţi tânăra familie Olaru şi-a ridicat casă în adevăratul sens al cuvântului.

Mâinile chirurgului au mânuit cu iscusinţă şi mistria.

–Am lucrat în rând cu zidarii şi miam ridicat o casă frumoasă, pe placul inimii. Însă cea mai mare bogăţie este dragostea şi buna înţelegere în familie, recunoaşte domnul Vasile. I-am adus la noişi pe părinţii de la Hreaţca. Erau bolnavi şi aveau nevoie de grija noastră.

De fapt, părinţii au intervenit, în mod fericit, şi a doua oară în soarta fiului lor.

– S-a întâmplat aşa că s-au adunat multe zile de concediu nefolosite şi, dispunând de mai multe luni de odihnă, am plecat în Portugalia să gust din pâinea migraţiei, povesteşte dl Vasile. M-au impresionatspitalele de acolo: curăţenie ideală, utilaj performant. Majoritatea medicilor sunt străini – din Franţa, Germania. Lucrează acolo şi medici din Ucraina, ei, de asemenea, fiind consideraţi buni specialişti. Primesc salarii de 3.500 euro şi sunt mulţumiţi. M-am gândit şi eu la o astfel de perspectivă, dar părinţii m-au întors acasă.

– Spre deosebire de colegii din Portugalia, medicii noştri îşi cunosc mai bine pacienţii, iar în procesul de tratament aceasta este foarte important, afirmă medicul Vasile Olaru. Iată ce ar trebuisă preţuiască cei care planifică reformarea sistemului de ocrotire a sănătă- ţii. Sănătatea omului este un dar de la Dumnezeu şi nicidecum nu poate fi comercializată. La straja ei trebuie să stea oameni care, într-adevăr, îl au pe Dumnezeu în suflet. Medicina se dezvoltă colosalşi noile generaţii de medici vor trebui să fie foarte bine pregătiţi. Oamenii întâmplători nu au ce căuta în medicină.

Majoritatea pacienţilor dlui Vasile sunt cei care nu suferă de boli cronice, ci, din nefericire, nimeresc în diferite accidente. El se străduieşte, în măsura posibilităţilor, să le întoarcă sănătatea pierdută, bucuria vieţii.

Pentru soţii Vasile şi Svetlana Olaru o mândrie deosebită a vieţii este unicul fecior, Daniel, care a absolvit excelent Şcoala medie nr. 9 din Cernăuţi, considerată o instituţie de învăţământ de elită. Şi-a urmat studiile la juridică, la Harkiv, iar în prezent este un avocat de succesîn oraşul natal.

Bucuria soţilor Olaru este întregită de mult aşteptata nepoţică Ecaterina.

– Ea urma să se nască în preajma sărbătorii Sfintei Ecaterina şi întreaga noastră familie, dar mai ales fiul Daniel şi nora Ernesta au hotărâtsă-i dea numele Ecaterina. Şi iată, cu câteva zile înainte de sărbătoarea Sfântului Vasile o vom boteza. Aşa că sărbătoarea Sfântului Vasile din acest an va fi deosebită pentru familia noastră, accentuează medicul Vasile Olaru din Cernăuţi.

Vasile CARLAȘCIUC

Screenshot_2 Screenshot_3

Добавить комментарий