Pe parcursul unui an de zile valoarea brandului Ucrainei a scăzut cu 45%, ceea ce reprezintă un anti-record mondial. Potrivit Brand Finance, care desfășoară în fiecare an cercetarea Nation brands 2015, valoarea brandului Ucrainei este de 44 miliarde USD. În același rating, România s-a clasat pe locul 48, având un brand de țară de 141 miliarde USD.
Declinul Ucrainei în rating a constituit un anti-record global, fiind urmat de Peru (-33%) și Rusia (-31%). Cercetarea valorii brandului național include analiza PIB-ului, atractivitatea investițională, climatul de afaceri, bunuri și servicii, turism, investiții și societate. Dacă în anul 2014 Ucraina era în ratingul amintit pe locul 53, cu 80 miliarde USD, în momentul de față ea ocupă locul 68, cu 44 miliarde USD. Dacă e cazul să facem o comparație, Rusia, care a fost recunoscută stat agresor la nivel global și față de care au fost aplicate sancțiuni economice, se află pe locul 18 în ratingul brandului național, cu 810 miliarde USD. Deci, Ucraina ca jertfă a agresiunii rusești a suferit mai mult la capitolul imaginii și atractivității investiționale decât Rusia față de care sunt aplicate sancțiuni și acțiunile căreia sunt condamnate la nivel global (ONU, OSCE, Consiliul Europei etc.). Ce-i drept, în ultimul an Rusia a cunoscut un declin al brandului de țară cu 31%.
Este de menționat că lideri ai consolidării brandului național sunt Iran (59%), Camerun (50%), Tanzania (44%), Kenia (43%) și Zambia (39%). În linii generale, cel mai scump brand național este cel al SUA, valorând 19,7 trilioane USD. China este pe al doilea loc, cu 6,3 trilioane USD, fiind urmată de Germania (4,16 trilioane USD) și Marea Britanie (3,01 trilioane USD). Potrivit studiului Nation brands 2015, scandalul Volkswagen a șters 191 miliarde de dolari din valoarea brandului de țară al Germaniei. Potrivit Brand Finance, brandul de țară reprezintă una dintre cele mai valoroase active ale statului, atrăgând turiști, stimulând dezvoltarea exporturilor și încurajând investițiile.
Economiștii din Ucraina sunt de acord în linii generale cu rezultatele cercetării brandului de țară. Așadar, economistul ucrainean Igor Antonov a comunicat pentru „Transilvania Regional Business” că Ucraina ocupă și locul nr. 3 în ratingul țărilor cu risc de faliment. Aflându-se după Venezuela și Grecia, Ucraina, potrivit Bank of America Merril Lynch, este foarte aproape de faliment național, ceea ce reduce esențial atractivitatea investițională ca element al brandului de țară. „În acest caz lucrurile se intercalează și sunt explicabile”, a menționat economistul amintit mai sus. În context, ministrul de Finanțe al Ucrainei, Natalia Iaresko, a solicitat presei și mediului de experți să nu acorde prea multă atenție unui posibil faliment tehnic al Ucrainei determinat de slaba capacitate de îndeplinire a angajamentelor financiare internaționale.
Marin GHERMAN,
politolog