În Ucraina se atestă o epidemie de rujeolă, însă cel mai mare pericol ar putea izbucni de acum înainte. După rujeolă, ucrainenii se așteaptă la un focar de infecție mult mai teribil – difteria. Despre acest lucru a avertizat renumitul doctor Evgheny Komarovsky într-o postare video.
Într-un interviu acordat publicației «Gordon», medicul spune că a avertizat despre epidemia rujeolei încă acum un an: ,,Am avertizat despre rujeolă acum un an, dar nimeni nu a crezut. Societatea vrea cadavre, fără victime nimeni nu vrea să creadă”.
,,Și acum vreau să avertizez: rujeola este doar o încălzire, ,,floricele”. Va fi și mai rău și rujeola va părea doar o pomușoară dulce pe un tort. Iar tortulețul este difteria”, spune Dr. Komarovsky.
Doctorul accentuează faptul că dacă pentru rujeolă te poți vaccina doar o singură dată, atunci în caz de difterie, vaccinarea se face de trei ori, apoi după un an și din nou – la fiecare 10 ani. Și asta pentru că imunitatea la difterie nu poate fi dezolvată rapid.
,,Nu e deloc bine să vă vaccinați numai împotriva rujeolei și să uitați de difterie. Difteria poate afecta și adulții care au fost vaccinați în copilărie”, avertizează medicul.
,,În difterie, în lipsa administrării serului antidifteric, 50% dintre pacienți mor. Cu ser, chiar și în cele mai bune clinici din lume, rata mortalității este de 10-15%. Adică, fiecare al 10 pacient moare. În Ucraina, există probleme în privința dotării spitalelor cu ser antidifteric”.
Doctorul relatează o poveste teribilă despre o fetiță de 5 ani care recent a murit de difterie, chiar în brațele sale.
,,Desigur, ea nu a fost vaccinată. Și după asta, eu trăiesc într-o țară în care mai mult de jumătate dintre copii nu sunt vaccinați împotriva difteriei. Nu numai că avem mai puțin de 50% dintre copii vaccinați împotriva difteriei, în general – nu avem măcar 1 ml de ser antidifteric în spitale, singurul medicament care tratează această boală infecțioasă. Dacă va începe să atace difteria va fi un dezastru. De aproape 3 ani vorbesc despre acest lucru, problema trebuie rezolvată imediat. Nici medicamente anti-botulinice nu avem, nu dispunem nici de medicamente pentru tetanos și așa mai departe. Despre rabie, în general, toți tac”.