Atentatele comise de gruparea Stat Islamic, în special cele din Paris, vor determina schimbarea radicală a strategiei geopolitice occidentale, aducând terorismul din nou în centrul agendei internaţionale, care în ultimul an se concentra pe agresiunea rusă din Ucraina, comentează Wall Street Journal.
Occidentul s-a concentrat în ultimul an pe ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei. Terorismul era o problemă reală, dar controlabilă. Noua postură de agresiune militară a Moscovei împotriva Ucrainei şi nu numai era considerată o ameninţare mai serioasă.
Dar printr-o serie de atacuri coordonate, gruparea Stat Islamic (SI) a adus din nou terorismul în centrul agendei internaţionale, o schimbare cu implicaţii ce ar putea dura ani de zile, comentează WSJ. Iar Rusia, în loc de inamic înarmat nuclear, s-a prezentat ca un partener, având un plan pentru combaterea acestei ameninţări.
Strategia Moscovei – de a susţine regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, cel puţin temporar, ca modalitate optimă de a învinge SI – a fost inacceptabilă pentru Statele Unite şi, până acum, şi pentru Franţa, care a fost unul dintre cei mai duri critici internaţionali ai lui Assad. Această poziţie s-ar putea schimba însă. Atentatele de la Paris au crescut considerabil miza geopolitică a Siriei, în condiţiile în care cei aproape cinci ani de război din ţară au trimis sute de mii de refugiaţi în Europa. Acestea vor intensifica cu siguranţă eforturile militare şi diplomatice din această ţară, consideră WSJ. Cu toate acestea, puterile occidentale, în special SUA, ezită să trimită trupe în Siria, pe fondul experienţelor din Irak şi Afganistan.
Atacurile au fost comparate cu cele de la 11 septembrie 2001, de la New York şi Washington, dar europenii nu au aceeaşi putere militară ca SUA, astfel că reacţia Washingtonului este esenţială. Preşedintele american Barack Obama a promis la summitul G20 din Turcia, că va consolida campania militară condusă de SUA împotriva SI, dar şi eforturile diplomatice pentru soluţionarea politică a conflictului sirian. Obama a discutat despre conflictul din Siria şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin, dar nu intenţionează totuşi să schimbe dramatic strategia SUA.