Încă un monument înălțat de Societatea regională „Golgota”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Societatea regională a represiunilor staliniste „Golgota” pe parcursul anilor de activitate a reuşit să ridice şapte monumente în memoria celor deportaţi în gulagurile siberiene. Şi aceste realizări se datorează în primul rând neobositului președinte – domnului Ilie Popescu. Cel de-al şaptelea monument a fost înălţat în comuna Pătrăuţii de Jos, raionul Storojineţ, la baştina domnului profesor Ilie Popescu, în memoria tuturor mamelor care s-au jertfit, salvându-și copiii de la moarte în Gulagurile staliniste.
Monumentul a fost ridicat în fața primăriei din localitate. În vârf se află o cruce, mai jos pe placa de granit este zug­ră­vit chipul unei mame ținând un copil pe brațe. Sub desen se află inscripția propriu-zisă și sunt gravate și câteva familii care au donat sume mai importante. Nu departe, cu trei ani în urmă, a fost ridicat încă un monument, în memoria veteranilor de război.
În decurs de o lună meș­terii au reușit să ducă la bun sfârșit lucrările. La rugă­mintea domnului președinte al Societății regionale „Golgota” a fost format un comitet organizatoric, membrii căruia au făcut ordine în jurul noului monument, au sădit crizanteme – mesagerii toamnei.
În ziua respectivă, în prezența a zeci de pătrăuceni, a oaspeților sosiți din mai multe localităţi, a autorităților satului, a unui sobor de preoți, în frunte cu parohul Dumitru Gavriloae, toți originari din comuna Pătrăuţi, au săvârșit serviciul divin, sfințind monumentul nou-ridicat.
Cei prezenți au depus coroane și buchete de flori. Iar manifestarea care a continuat în incinta sălii de ceremonii a primăriei, a început cu un discurs susţinut de noul primar, domnul Gheorghe Fedorean. Câțiva elevi ai școlii, îm­brăcați în haine naționale, au recitat versuri despre mamă, deportări, despre suferințele prin care le-au fost dat să treacă oamenilor noștri.
Prezentatoarea Natalia Ba­lan le-a oferit cuvântul rând pe rând oaspeţilor, anunţând prezenţa doamnei Eleonora Moldovan, Con­sulul Ge­neral al României la Cernăula Cer­nãuți, a Dianei Covalciuc, adjunct al șefului Admi­nis­tra­ției Raionale de Stat Storo­jineț, a domnului Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Emi­nescu” din regiunea Cer­nău­ţi, a domnului academician Vasile Tărâțeanu, preşedintele Centrului Cul­tural Român „Eudoxiu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hur­muzachi”, a ziariştilor N. Toma, M. Toacă, Doina Bojescu, a domnilor Octavian Voronca, Ion Țugui, Nicolae Haucă ş.a. De la Vatra Dornei, însoțită de fiul ei, a poposit la Pătrăuţii de Jos doamna Tațiana Guga, o vrednică bucovineancă de-a noastră. 

Fiecare vorbitor s-a re­ferit la importanța monu­mentelor în Bucovina, la memoria și istoria noastră. Bineînțeles au fost adresate cuvinte de mulţumire domnului Ilie Popescu pentru efortul depus, pentru sâr­guința și munca sa.
Primăria satului Pătrăuții de Jos, comitetul organizatoric i-au oferit o diplomă de onoare pentru ridicarea acestui monument în memoria mamelor ce au suferit. Asemenea diplome au mai primit cei mai activi membri ai comitetului organizatoric, printre care se numără Maria Ște­fureac, bibliotecară-șefă la Bib­lioteca centrală, Larisa Popescu, di­rectoarea Că­minului cultural, Na­talia Balan, conducătoare artistică, Ion Schipor, șofer.
000000IMG_9539La rândul său domnul Ilie Popescu a oferit și el câteva diplome din partea Societății regionale „Golgota”.
Cei prezenţi la evenimentul dezvelirii Monumentului au fost serviţi cu bucate, iar oamenii de bună credinţă merită cuvinte alese pentru eforturile lor şi contribuţia adusă la îndeplinirea unui vis a domnului profesor Ilie Po­pescu şi al întregii comunităţi româneşti de a avea un asemenea monument în Bucovina.
Satul Pătrăuții de Jos se poate mândri cu cei 8 autori de cărți ai săi, cu circa 12 cărți despre satul natal, cu cei 7 preoți, originari din localitatea dată, cu cele 3 monumente, cu cei 5 cetățeni de onoare pe care îi are, cu Muzeul etnografic, înființat și condus de neobositul folclorist Valeriu Zmoșu, cu colectivul popular de dansuri „Mugurel” (conducătoare – Larisa Popescu și Natalia Clioț), cu monumentele Papei Ioan Paul al II-lea și Padre Pio, aflate alături de biserica catolică, cu preotul de aici Adam Bojec care este și cetățean de onoare al satului, cu multe alte lucruri frumoase, iar principalul, cu oamenii ce-și iubesc baștina și fac tot posibilul ca vatra stră­moşească să devină și mai frumoasă.

Eleonora SCHIPOR, satul Pătrăuții de Jos, raionul Storojineţ
Fotografii de Nicolae HAUCĂ

Добавить комментарий