O istorie biseculară a Cernăuțiului, „scrisă” cu ajutorul penelului

1nFNXIqtzsDMVvSQimK2.r695x430

La 23 martie, la Muzeul de artă din Cernăuți a avut loc lansarea albumului „Cernivți/Czernowitz”, care a văzut lumina tiparului la „Editura 21”. Acest album cu reproduceri a fost alcătuit de Tetiana Dugaeva, cunoscut critic de artă, și de Serhii Osadciuk, istoric, cercetător neobosit al perioadei austriece în istoria ținutului bucovinean. El constituie prima încercare și realizare de prezentare a iconografiei peisajului urban al Cernăuțiului de la începutul secolului al XIX-lea și până în zilele noastre – o cronologie artistică a dezvoltării genului urbanistic în artă în decursul a 200 de ani.

În albumul bilingv (ucraineano-german) au fost incluse reproducerile tablourilor a 120 de pictori din Cernăuți și din alte orașe ale Ucrainei, precum și din Austria, Germania, România, Ungaria, Polonia, Cehia, Rusia, Canada, Marea Britanie, Israel, SUA și Japonia. Printre aceștia sunt și nume necunoscute până nu demult. Lucrările au fost selectate din fondurile muzeelor și bibliotecilor, arhivelor și instituțiilor, precum și din colecții private. În cazul dat alcătuitorii albumului s-au folosit și de posibilitățile enorme ale Internetului.

Răsfoind acest album de zile mari, ne convingem că paleta urbanistică a Cernăuțiului este diversă, plină de conținut și foarte bogată. Fiecare autor, prezentat aici – cartograf sau ilustrator, pictor militar sau peisagist, a fost încântat de chipul orașului, redând cu pasiune particularitățile lui arhitectonice, evenimentele istorice, oferindu-le posibilitatea celor ce le vor admira lucrările să simtă coloritul deosebit și irepetabil al Cernăuțiului.

Între reproducțiile din album, în primul rând, atrag atenția compozițiile cu peisajele Cernăuțiului care nu mai sunt. De exemplu, pictorul Karl Iobst a înveșnicit pe pânză interiorul Bisericii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și altarul ei, care făcea parte din ansamblul arhitectonic al Reședinței Mitropoliților, distrusă de incendiul din 1944.

Peisajele urbaniste cernăuțene i-au frapat pe mulți călători, oameni de artă, care în însemnările lor de călătorie au descris cupolele bisericilor care se văd din depărtare, de pe malul pitoresc al Prutului. Dominant în majoritatea compozițiilor este complexul arhitectonic al Reședinței Mitropoliților bucovineni. Însuși arhitectul acestei capodopere de arhitectură, Iosef Hlavka, a creat cinci acuarele ce reprezintă ansamblul. În 1867 ele au fost prezentate la o expoziție de la Paris, unde autorul a fost menționat cu o medalie. Aceste cinci acuarele rarisimo au fost incluse în albumul „Cernivți / Czernowitz”.

Aura deosebită a orașului se simte mai în toate lucrările, incluse în această carte foarte valoroasă. Cel care o va cumpă- ra, va acea o adevărată galerie de tablouri la el acasă.

Добавить комментарий