Ucrainenii care muncesc peste hotare au trimis acasă 9,3 miliarde de dolari anul trecut

euro_note_web-thumb-large

Ucraina a pierdut câteva milioane de muncitori care au plecat să îşi caute un loc de muncă peste hotare, ceea ce a afectat creşterea economică, însă Banca Naţională a Ucrainei estimează că aceia care au plecat au trimis acasă mai mulţi bani decât estima iniţial, transmite Bloomberg, citat de economica.net.

După ce şi-a revizuit metodologia de calcul, Banca Naţională a Ucrainei a estimat că anul trecut cei care au plecat la muncă peste hotare au trimis acasă 9,3 miliarde de dolari, cu două miliarde de dolari mai mult decât a calculat iniţial.

„Transferurile private sunt o sursă importantă de valută pentru Ucraina. Sunt semnificativ mai mari decât investiţiile străine directe”, a subliniat Banca Naţională a Ucrainei, care şi-a revizuit estimările privind deficitul de cont curent pentru anul trecut până la 1,9% din Produsul Intern Brut, de la 3,7% din PIB cât estima anterior.

Cu toate acestea, în condiţiile în care muncitorii ucraineni continuă să plece din ţară în căutare de salarii mai mari în state precum Polonia şi Slovacia, analiştii trag un semnal de alarmă cu privire la efectele negative ale migraţiei în masă. Potrivit lui Oleksiy Blinov, director de cercetare la divizia din Ucraina a băncii ruseşti Alfa Bank, faptul că remitenţele au o pondere atât de mare în economie sugerează că, de fapt, Ucraina devine o ţară mai săracă.

„Migraţia forţei de muncă reprezintă o provocate pentru economia ucraineană. Lipsa forţei de muncă forţează companiile să majoreze salariile în ritm accelerat, ceea ce le afectează competitivitatea”, susţine la rândul său economistul şef al băncii de investiţii Dragon Capital, Olena Bilan.

Dacă sumele trimise acasă în Ucraina au crescut, la fel s-a întâmplat şi cu cererea statelor din Europa de Est pentru capital uman. O dovadă în acest sens este decizia constructorului auto ceh Skoda de a majora salariile cu 12% în acest an, în condiţiile în care Cehia are cea mai scăzută rată a şomajului din Uniunea Europeană şi există 230.000 de locuri de muncă libere la nivel naţional.

Добавить комментарий