Totul despre pepenele verde

0315_9

0315_9Pepenele verde este una dintre cele mai frumoase creaţii ale naturii. N-a fost niciodată ca medicii să interzică acest produs, dimpotrivă, este recomandat tot timpul şi copiilor, şi oamenilor cu diabet zaharat, şi femeilor gravide, şi persoanelor cu greutate de prisos. Este clar că în limite rezonabile.

Pepenele verde, în primul rând, este delicios. Curăţă ficatul, bufeurile din rinichi, este un adevărat depozit de magneziu, oligoelemente, conţine apă până la 91 la sută, multe zaharuri. Prin urmare, pepenele verde are un efect diuretic bine cunoscut. La fel stimulează secreţia de bilă şi accelerează peristaltismul, prin urmare, are un efect coleretic şi laxativ.

Dar, pepenele verde nu poate fi acceptat ca un medicament, el este binevenit pentru organism în genere.

Din punct de vedere al clasificării moderne pepenele verde face parte din familia tărtăcuţelor, in care intră şi diferite soiuri de dovlecei, castraveţi şi pepenele galben.

Alegeţi pepenele verde cu precauţie

În primul rând, nu se recomandă să cumpăraţi pepeni verzi în afara oraşului, la margine de drumuri, fiindcă pe ei se depune un strat de praf sau alte impurităţi de la automobilele, care circulă pe alături. Vânzătorii care realizează pepenii verzi la piaţă trebuie să dispună de documentaţia necesară. Desigur, pepenele verde poate fi cumpărat în magazin, dar există riscul că acesta nu este copt până la capăt. Pentru ca pepenii verzi să reziste mai mult timp, ei sunt adunaţi cu mult înainte de a se coace. Se coc în drum, în lipsa razelor solare.

Nu se poate ghici sută la sută dacă fructul este copt şi dulce. Pentru a determina aceasta, trebuie să se ţină cont de anumite lucruri. În primul rând, de culoare. Culoarea pepenelui verde nu trebuie să fie mată, ea trebuie să fie clară şi contrastă.

Se mai spune că un pepene verde copt are codiţa uscată. Nu-i chiar aşa. Codiţa uscată vorbeşte despre o perioadă îndelungată de transportare şi păstrare. La un pepene verde copt coada are o nuanţă galbenă şi uscată în anumită măsură.

Pata galbenă de la suprafaţă trebuie să fie prezentă neapărat. Este locul cu care fructul s-a atins de pământ. Dacă pata galbenă este mai mare, înseamnă că fructul n-a avut soare îndeajuns şi nu este bine copt.

Coaja pepenelui verde pe care-l cumpăraţi trebuie să fie întreagă, fără zgârieturi, deoarece acolo se pot aduna viruşii diferitelor boli infecţioase.

Merită să controlaţi dacă pepenele verde este copt după sunet. Dacă la lovirea cu palma el sună desluşit, înseamnă că este copt.

„Femelă” sau „mascul”?

Deseori se afirmă că pepenele verde are două genuri – masculin şi feminin şi că „femelele” sunt mai dulci. Aceasta nu corespunde realităţii. Pepenele verde este un fruct, format după căderea florii, deci, este de genul feminin. Forma şi dimensiunea fructului depinde numai de soi şi nu de altceva.

Servirea pepenelui verde

Înainte de a servi pepenele verde, acesta este spălat şi tăiat cu un cuţit curat. Fructul copt, în timpul tăierii crapă. Dacă cuţitul intră în el mai greu, înseamnă că aţi greşit cu alegerea fructului.

Mirosul pepenelui verde este specific, el nu poate fi confundat cu mirosul altor fructe. Dacă mirosul lui are o nuanţă de acreală, nici nu face să vă atingeţi de fruct. El conţine nitraţi. Dacă sâmburi albi sunt mai puţini, înseamnă că fructul e copt.

Un produs universal

Pepenele verde se foloseşte nu numai în salate sau se consumă momentan. Din el se poate scurge sucul, care are un gust minunat. În suc poate fi adăugat nectar de portocale, lămâie sau de vişine.

Din coaja de pepene verde se prepară dulceaţă. Trebuie curăţită de pieliţa verde şi tăiată în cuburi. Se toarnă apă şi se fierbe 5-10 minute. Apoi se adaugă sirop din zahăr cu suc din lămâie şi se fierbe jumătate de oră. Se lasă două ore în sirop, apoi se fierbe de două ori. În final, dulceaţa se fierbe până nu atinge condiţia necesară, devenind transparentă.

Unii gospodari pun pepenii verzi la murat în butoi, împreună cu castraveţii. Sunt consumaţi împreună cu bucatele din carne şi peşte.

Luna septembrie este luna pepenilor verzi, aşa că folosiţi-vă din plin de aceste daruri minunate ale naturii.

Добавить комментарий