Dacă există o materie naturală care să ilustreze minunata magie a naturii, atunci aceasta e argila
Un pământ moale, cu textură fină, utilizat în scopuri medicinale, încă din cele mai vechi timpuri. Specialiștii în terapii complementare, oamenii care au folosit-o, ba chiar și unii dintre medici consideră argila o adevărată armă terapeutică, ce acționează benefic împotriva multor afecțiuni. Și încă nu ocupă locul pe care îl merită în topul tratamentelor naturiste.
Proprietăți uimitoare
Argila, deși este doar un pământ moale, s-a dovedit a fi un medicament cu adevărat miraculos, dotat cu inteligența naturii, care întotdeauna acționează în organism acolo unde este nevoie. Are în compoziție numeroase minerale, precum aluminiu, magneziu, siliciu, calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu, zinc, seleniu, cobalt. Este un excelent agent antioxidant și antitoxic (elimină din organism toate toxinele și impuritățile), distruge germenii patogeni, reface flora bacteriană „prietenoasă“, întărește imunitatea, iar proprietățile ei cicatrizante, antiinflamatoare și de regenerare a celulelor sunt absolut remarcabile. Tratamentul cu argilă este recomandat în numeroase afecțiuni: gastrită, ulcer, enterocolită, parazitoze intestinale, infecții urinare, insuficiență renală, tulburări de tranzit intestinal, adenom de prostată, alergii, dezechilibre hormonale, hipo- și hipertensiune arterială, anemie, diabet, colesterol crescut etc.
Apa argiloasă
Pe cale internă, argila se folosește sub formă de „apă de argilă“. Aceasta se pregătește cu o seară înainte: se pune o linguriță de argilă în 250 ml apă și se lasă până dimineața. Se bea pe stomacul gol, fără a amesteca argila depusă la fund. Pentru început, se folosește doar un sfert de linguriță de argilă, cantitate care va fi crescută progresiv până se ajunge la o linguriță. După câteva zile, când organismul se va obișnui cu doza zilnică de argilă, vei putea bea și apa tulbure, adică după ce ai amestecat argila depusă la fund.
Important! La prepararea apei de argilă folosește numai recipiente de sticlă sau porțelan. Lingurița trebuie să fie și ea din sticlă sau porțelan ori poți folosi o spatulă de lemn. Se folosește doar apa de izvor. Cura durează de obicei 2-3 săptămâni. Pe durata ei e bine să eviţi alcoolul și grăsimile animale. Unii tera-peuți recomandă, în special dacă este vorba de afecțiuni serioase, ca apa argiloasă să se bea de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.
Cataplasme diverse
Extern, argila poate fi utilizată sub formă de cataplasme sau comprese, fiind un remediu excelent în caz de acnee, furuncule, abcese, dermatoze de diverse origini, astm, bronșită, dureri de articulații, nevralgie etc. Pentru cataplasme se prepară o pastă omogenă din apă și argilă (folosind numai sticlă, porțelan sau lemn). Se pune argila într-un vas (cantitatea se stabilește în funcție de zona ce urmează să fie tratată) și se adaugă apă de izvor sau apă filtrată (în niciun caz apă de robinet), atât cât să acopere argila. Dacă pasta este prea lichidă, se mai adaugă argilă. Pentru început, grosimea cataplasmei nu trebuie să depășească o jumătate de centimetru, iar apoi se pot folosi cataplasme groase de 1-2 cm. Dimensiunea cataplasmei va acoperi întreaga zonă ce trebuie tratată.
Important! Se folosește cataplasma numai o singură dată. Nu trata niciodată o zonă care acoperă mai mult de un organ principal, de exemplu nu acoperi cu cataplasmă și zona ficatului, și pe cea a stomacului. Poți pune cataplasma direct pe piele sau învelită într-o pânză curată. Menține-o pe zona ce trebuie tratată timp de 1-2 ore, având grijă să fie mereu umedă. Dacă apar senzații neplăcute (frig, durere), scoate cataplasma și aplic-o din nou abia după ce ai făcut o pauză de 12-24 de ore. Cataplasma poate fi caldă sau rece. Se aplică rece dacă tratezi o in-flamație sau o zonă din partea de jos a abdomenului. Cataplasmele calde sunt recomandate pentru tratarea ficatului, rinichilor, stomacului, pancreasului, inimii. Pentru comprese se prepară o pastă mai lichidă, care conține mai multă apă și mai puțină argilă. Se înmoaie în acest amestec o pânză curată și se aplică compresa pe zona ce trebuie tratată. Compresele și cataplasmele pot fi utilizate în tratamentul oricărei boli, fie că e vorba de deficiența unui organ, fie de existența unei infecții sau ulcerații. Argila poate face adevărate minuni în cazul chisturilor interne. După 2-3 luni de tratament cu cataplasme groase, chisturile pot dispărea total și definitiv.
Atenţie! O cataplasmă sau o compresă nu trebuie niciodată refolosită.
Precauții! La începutul tratamentului cu argilă poți avea impresia că boala se agravează, deoarece simptomele par să se accentueze. În realitate, însă, nu e vorba de o agravare a afecțiunii, ci de faptul că au început să se activeze procesele naturale de vindecare. În scurt timp, „agravarea” simptomelor va fi înlocuită de ameliorarea acestora. În primele zile ale curei cu apă argiloasă este posibil ca urina și scaunul să capete un miros neplăcut, semn că au început să se elimine toxinele din organism. Ar putea apărea și constipația, dar tranzitul intestinal se va regla de la sine, trebuie doar să bei mai multe lichide. În cazul în care constipația persistă, redu cantitatea de argilă folosită la prepararea apei de argilă.