Puterea vindecătoare a argilei

0008635466X-1280x1920

0008635466X-1280x1920Dacă există o materie naturală care să ilustreze minunata magie a naturii, atunci aceasta e argila
Un pământ moale, cu textură fină, utilizat în scopuri medicinale, încă din cele mai vechi timpuri. Specialiștii în terapii complementare, oamenii care au folosit-o, ba chiar și unii dintre medici consideră argila o adevărată armă terapeutică, ce acționează benefic împotriva multor afecțiuni. Și încă nu ocupă locul pe care îl merită în topul tratamentelor naturiste.
Proprietăți uimitoare
Argila, deși este doar un pământ moale, s-a dovedit a fi un medicament cu adevărat mi­ra­culos, dotat cu inteligența na­turii, care întotdeauna acțio­nea­ză în organism acolo unde este nevoie. Are în compoziție numeroase minerale, precum aluminiu, magneziu, siliciu, calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu, zinc, seleniu, cobalt. Este un excelent agent antioxidant și antitoxic (elimină din organism toate toxinele și impuritățile), distruge germenii patogeni, reface flora bacteriană „prietenoasă“, întărește imuni­ta­tea, iar proprietățile ei cicatri­zan­te, antiinflamatoare și de re­ge­ne­rare a celulelor sunt absolut remarcabile. Tratamentul cu ar­gi­lă este recomandat în nu­me­roa­se afecțiuni: gastrită, ulcer, en­te­rocolită, parazitoze intes­ti­na­le, infecții urinare, insuficiență renală, tulburări de tranzit intestinal, adenom de prostată, alergii, dezechilibre hormonale, hi­po- și hipertensiune arterială, ane­mie, diabet, colesterol crescut etc.
Apa argiloasă
Pe cale internă, argila se folosește sub formă de „apă de argilă“. Aceasta se pregătește cu o seară înainte: se pune o linguriță de argilă în 250 ml apă și se lasă până dimineața. Se bea pe stomacul gol, fără a amesteca argila depusă la fund. Pentru început, se folosește doar un sfert de linguriță de argilă, cantitate care va fi crescută progresiv până se ajunge la o linguriță. După câteva zile, când orga­nismul se va obișnui cu doza zilnică de argilă, vei putea bea și apa tulbure, adică după ce ai ames­tecat argila depusă la fund.
Important! La prepararea apei de argilă folosește numai recipiente de sticlă sau porțelan. Lingurița trebuie să fie și ea din sticlă sau porțelan ori poți folosi o spatulă de lemn. Se folosește doar apa de izvor. Cura durează de obicei 2-3 săptămâni. Pe durata ei e bine să eviţi alcoolul și grăsimile animale. Unii tera-peuți recomandă, în special da­că este vorba de afecțiuni serioase, ca apa argiloasă să se bea de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.
Cataplasme diverse
Extern, argila poate fi utilizată sub formă de cataplasme sau comprese, fiind un remediu ex­celent în caz de acnee, furuncule, abcese, dermatoze de diver­se origini, astm, bronșită, dureri de articulații, nevralgie etc. Pen­tru cataplasme se prepară o pastă omogenă din apă și argilă (folosind numai sticlă, porțelan sau lemn). Se pune argila într-un vas (can­ti­tatea se stabilește în fun­cție de zona ce urmează să fie tratată) și se adaugă apă de izvor sau apă filtrată (în niciun caz apă de robinet), atât cât să acopere argila. Dacă pasta este prea lichidă, se mai adaugă argilă. Pentru început, grosimea cata­plasmei nu trebuie să depă­șeas­că o jumătate de centimetru, iar apoi se pot folosi cataplasme groase de 1-2 cm. Dimensiunea cataplasmei va acoperi întreaga zonă ce trebuie tratată.
Important! Se folosește cataplasma numai o singură dată. Nu trata niciodată o zonă care acoperă mai mult de un organ principal, de exemplu nu acoperi cu cataplasmă și zona ficatului, și pe cea a stomacului. Poți pune cataplasma direct pe piele sau învelită într-o pânză curată. Menține-o pe zona ce trebuie tratată timp de 1-2 ore, având grijă să fie mereu umedă. Dacă apar senzații neplăcute (frig, du­rere), scoate cataplasma și aplic-o din nou abia după ce ai făcut o pauză de 12-24 de ore. Catap­lasma poate fi caldă sau rece. Se aplică rece dacă tratezi o in-fla­mație sau o zonă din partea de jos a abdomenului. Catap­las­mele calde sunt recomandate pentru tratarea ficatului, rinichilor, stomacului, pancreasului, inimii. Pentru comprese se prepară o pastă mai lichidă, care conține mai multă apă și mai puțină argilă. Se înmoaie în acest amestec o pânză curată și se aplică compresa pe zona ce trebuie tratată. Compresele și ca­­taplasmele pot fi utilizate în tratamentul oricărei boli, fie că e vorba de deficiența unui organ, fie de existența unei infecții sau ulcerații. Argila poate face adevărate minuni în cazul chisturilor interne. După 2-3 luni de tratament cu cataplasme groase, chis­turile pot dispărea total și de­finitiv.
Atenţie! O cataplasmă sau o compresă nu trebuie niciodată refolosită.
Precauții! La începutul tra­tamentului cu argilă poți avea impresia că boala se agravează, deoarece simptomele par să se accentueze. În realitate, însă, nu e vorba de o agravare a afec­țiunii, ci de faptul că au început să se activeze procesele naturale de vindecare. În scurt timp, „agravarea” simptomelor va fi înlocuită de ameliorarea acestora. În primele zile ale curei cu apă argiloasă este posibil ca urina și scaunul să capete un miros neplăcut, semn că au început să se eli­mi­ne toxinele din organism. Ar putea apărea și constipația, dar tranzitul intestinal se va regla de la sine, trebuie doar să bei mai multe lichide. În cazul în care constipația persistă, redu cantitatea de argilă folosită la prepararea apei de argilă.

Добавить комментарий