Ucraina, încotro?

Ucraina Incotrro

Ucraina IncotrroPotrivit unui sondaj organizat de Fondul Inițiative Democratice „Ilko Kuceriv” și Institutul Inter­na­țional de Sociologie din Kiev, cu finanțarea UE, 60% dintre cetă­țenii ucraineni sunt de părere că Ucraina se dezvoltă într-o direc­ție incorectă.
Este de menționat că nemul­țumirea socială din Ucraina a devenit deja o constantă. Așadar, la finele anului 2014 nemulțumiți de direcția de dezvoltare a țării lor erau 58 la sută dintre cetățeni. La finele anului 2013, în timpul evenimentelor de la Euromaidan, care au determinat destituirea preșe­din­telui Viktor Ianukovyci, acest indice sociologic era de 52%. Ma­rele paradox este că in­satisfacția societății față de activitatea mediului politic este mai mare în momentul de față în com­parație cu perioada protestelor în masă din 2013-2014.
În același timp, potrivit sondajului amintit, 21% dintre ucraineni consideră că evenimentele din Ucraina se dezvoltă într-o direc­ție corectă. Revenind la compa­rații, merită menționat faptul că spre deosebire de anii precedenți cetățeni „optimiști” în societatea ucraineană sunt tot mai puțini. În decembrie 2014, doar 22% dintre cetățeni erau absolut încrezuți în corecta dezvoltare a țării lor. În 2013 acest indice era de 26%. Așadar, pe an ce trece pesimismul e tot mai mare, iar optimismul tot mai mic.
Cifrele respective nu prea coi­n­cid cu marele entuziasm al mediului politic și diplomatic din Ucraina determinat nu în ultimul rând de obținerea unui semnal pozitiv de la Bruxelles privind posibila liberalizare a regimului de vize în anul curent, dar și de implementarea treptată a Acor­dului de liber schimb Ucraina-UE. De aici rezultă că pentru societatea ucraineană cele două succese pro-UE repre­zintă în momen­tul de față lucruri destul de abstracte, care nu determină în mod direct: prosperitatea economică, soluțio­narea conflictului din Don­bas, rezolvarea proble­melor creș­­­terii prețurilor, răspân­direa corupției la scară națională, majo­­rările tarifare, oligarhizarea sferei politice etc. De fapt, acestea sunt principalele probleme amin­tite în sondaj de cei nemul­țumiți de evoluția evenimentelor din Uc­rai­na.
Pe de altă parte, persoanele care consideră că Ucraina se dez­­voltă într-o direcție corectă sunt de părere că în statul lor se produc totuși unele schimbări: are loc apropierea de UE (63%), tot mai răspândit este volun­tariatul (39%), se observă iniție­rea unor reforme (38%), conso­lidarea capacităților de apărare a statului (34%), patriotismul și solidaritatea socială (33%). Anali­zând aceste cifre, putem men­ționa că cetățenii nemulțu­miți de evoluția eve­nimen­telor din Ucrai­na își amintesc de probleme destul de concrete, care sunt moti­ve pentru insatisfacția gene­rală, iar opti­miș­tii văd în lucruri abstracte, cum ar fi, de exem­plu patriotis­mul și solidaritatea socială, sem­ne ale schimbării situației în țară. Așadar, sondajul sociologic de­mon­strează exis­tența unei scindări sociale evi­dente în nuc­leul societății ucrai­nene: între cei mulțumiți și nemulțumiți nu există o poziție neutră, o clasă de mijloc.
Rezultatele sondajului arată, de ase­me­nea, că autoritățile de la Kiev trebuie să se ocupe serios de consolidarea societății prin discursuri, dar mai ales prin acțiuni concrete, care să vizeze soluționarea problemelor amintite în sondaj de pesimiști. În caz contrar, pesimiștii pot să devină protestatari – ne demonstrează nu numai teoria sociologică, dar și experiența celor două Maidane de la Kiev din 2004 și 2014.

Marin GHERMAN,
politolog

Добавить комментарий