Cetățenii ucraineni aflați la muncă peste hotare se confrunta cu anumite probleme psihologice

59ff5388370f2c7b048b4569

Cetățenii ucraineni, care au fost nevoiți să părăsească țara pentru a lucra în străinătate în speranța unui viitor mai bun atât pentru ei, dar mai ales pentru copiii lor,  sunt predispuși anumitor riscuri de sănătate, inclusiv la riscul de a dezvolta probleme psihologice grave, pentru că nu-și văd rudele ani de zile.

La o astfel de concluzie a ajuns Lidia Tkacenko, cercetător științific de la Institutul de Demografie și Cercetări Sociale „M.Ptuha” al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei.

În opinia ei, principala problemă psihologică cu care se confruntă cetățenii ucraineni aflați la muncă peste hotare constă în incapacitatea de a-și vedea rudele.

„Foarte mulți ucraineni aflați la muncă în străinătate sunt nevoiți să muncească ore suplimentare și chiar în zilele lor libere. Nu toți au posibilitatea financiară sau nu le permite patronul de la locul de muncă să revină acasă, lângă copiii lor, măcar pentru cele mai importante sărbători ale anului.  În aceste condiții, ani la rând oamenii nu-și revăd persoanele drage. Cetățenii care au copii se confruntă cu cea mai gravă problemă. De-a lungul anilor, sentimentul de vinovăție legat de lipsa timpului petrecut cu copiii, devine tot mai puternic”, consideră specialista.

„Când trăiești mult timp într-o țară prosperă, muncești foarte mult ca să faci rost de un ban și îți dai seama că primești o leafă mai mică decât cea a localnicilor… atunci, bineînțeles, asta duce la anumite probleme psihologice”, a adăugat Tkacenko.

Добавить комментарий