După cum se știe, patria lalelelor este Olanda. Răzoare cu lalele poți întâlni și în regiunea noastră: în orașe, orășele și în grădinile gospodarilor din localitățile rurale. Dar iată cultivarea lalelelor de către floricultorul din Mamaivți, raionul Chițmani, Oleksandr Stratiiciuk, merită toată stima. În decursul a zece ani el plantează „câmpul lalelelor” din această localitate, folosind 50 soiuri. Miracolul lalelelor durează 3-4 zile, apoi ele își scutură petalele. Se alege floricultorul cu rezultatele muncii sale și cu senzația că a reușit să-i farmece pe oameni cu gingășia și frumusețea florilor. Dar și primăvara i-a auzit ruga, dăruind zile senine în toiul înfloririi lalelelor.
Duminică, 22 aprilie, la Mamaivți s-a desfășurat festivalul lalelelor. Sărbătoarea acestor flori de primăvară a fost însoțită de evoluarea muzicanților, iar direct în câmp floricultorii amatori au avut posibilitate să cumpere material săditor și flori pentru înfrumusețarea casei și curții. La festival au participat mulți turiști, biletele de intrare fiind cu plată: 30 de grivne pentru maturi și 20 grivne pentru copii.
În organizarea festivalului Oleksandr Stratiiciuk a fost ajutat de conducerea comunității teritoriale unite, cu care, pe următorii șapte ani, floricultorul a încheiat un contract de arendă. Lalelele nu for fi crescute pe unul și același teren. Va fi respectat asolamentul cu un ciclu de șapte ani.