Bloomberg: UE se pregăteşte pentru un război comercial transatlantic.

5ae3a01dad349.preview

Țările din blocul comunitar se pregătesc pentru ce este mai rău în relația comercială cu administrația de la Washington.

Uniunea Europeană a avertizat în privinţa costurilor unui război trasatlantic, pregătindu-se în acelaşi timp pentru izbucnirea unui conflict, după ce Statele Unite au semnalat că vor respinge solicitatea blocului comunitar de a fi scutit necondiţionat de tarifele pe importurile de metale, relatează Bloomberg, preluat de News.ro.

Un război comercial este un joc care ar provoca pierderi tuturor. Trebuie să ne păstrăm calmul când ne gândim la restricţii, dar cel mai important este că nimeni nu câştigă un război comercial, aşa că trebuie să încercăm să îl evităm cu orice preţ”, a declarat ministrul belgian de Finanţe, Johan Van Overtveldt.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump cere Europei, Canadei şi altor aliaţi să accepte cote, în schimbul scutirii de tarifele pentru oţel şi aluminiu care intră în vigoare la 1 mai, când expiră o exceptare acordată temorar.

”Cerem tuturor: cote sau tarife”, a spus vineri secretarul american pentru Comerţ, Wilbur Ross.

Condiţia pune UE într-o situaţie dificilă, fie să cedeze condiţiilor americane, care ar ar putea încălca reglementările comerciale internaţionale, fie să suporte tarife punitive.

Obligarea guvernelor să îşi limiteze livrările încalcă reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care interzic aşa-numitele restricţii voluntare pentru exporturi.

Solicitatea americană este contrară întregii filozofii comerciale a Uniunii Europene, care se bazează pe principiul libertăţii circulaţiei bunurilor.

Cancelarul german Angela Merkel se declară pregătită ca împreună cu preşedintele Franţei şi premierul Regatului Unit să riposteze, în cazul în care administraţia lui Donald Trump nu scuteşte în mod permanent UE de la taxe vamale impuse importurilor de oţel şi aluminiu.

Cancelaria a anunţat într-un comunicat că Merkel a discutat cu preşedintele francez Emmanuel Macron sâmbătă şi cu premierul britanic Theresa May duminică, după ce s-a întors vineri din Statele Unite, unde s-a întâlnit cu Trump.

Cei trei conducători europeni ”au convenit că Statele Unite ar trebui să nu impună măsuri comerciale contra Uniunii Europene”, care este ”hotărâtă să-şi apere interesele în cadrul comercial multilateral”.

Berlinul nu precizează în comunicat ce măsuri concrete ar putea să adopte Cei 28.

Luna trecută, Casa Albă i-a protejat temporar pe unii parteneri comerciali, între care şi UE, de tarife vamale de 25% în cazul importurilor de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu, care au fost impuse în temeiul securităţii naţionale. Scutirea temporară a UE de la aceste taxe expiră marţi.

Reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer, negociază cu statele care solicită să fie exceptate permanent, inclusiv cu UE.

UE a anunţat în mod clar că nu se va lăsa intimidată. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în această lună: ”Nu vom discuta despre nimic cu arma îndreptată sprea capul nostru”.

Cancelarul german Angela Merkel a spus că a vorbit despre disputele comerciale cu Trump, în timpul discuţiilor care au avut loc vineri la Casa Albă şi că nu a reuşit să obţină un angajament public pentru blocarea tarifelor.

Amplificând tensiunile transatlantice, Le Maire a spus omologilor săi de la Sofia, în timpul unor discuţii despre taxare: ”Un lucru pe care l-am aflat în timpul săptămânii petrecute în Statele Unite cu preşedintele Macron este că americanii vor respecta doar o demonstraţie de forţă”.

Добавить комментарий