Începând cu 1 mai, au intrat în vigoare noile reguli la acordarea subvenției de stat la utilități propuse de Cabinetul de Miniștri. Scopul acestor modificări legislative este de a reduce la maxim numărul beneficiarilor de subvenții. Potrivit analiștilor, în viitorul apropiat numărul beneficiarilor de subvenții se va reduce cu 20%. În special, cetățenii care au mașini relativ noi (fabricate în ultimii 5 ani), apartament cu o suprafață mai mare de 120 metri pătrați sau casă care depășește 200 metri pătrați, nu vor beneficia de subvenții de stat.
Subvenții nu vor mai primi familiile cu copii de peste 18 ani, care nu obțin nici un venit sau a căror venit lunar este sub salariul minim (3,7 mii grn.). Excepție se va face numai pentru studenții, care frecventează cursurile la zi, precum și în cazul persoanelor aflate la evidența centrelor de ocupare a forței de muncă. De asemenea, subvenția este anulată și în cazul dacă pe parcursul ultimului an unul dintre membrii familiei a cumpărat un lot de pământ, un apartament sau o casă, o mașină, materiale de construcție și alte bunuri de folosință îndelungată, sau a plă- tit mai mult de 50 mii grivne pentru unele servicii. În zona de risc se află și persoanele care au cumpărat o foaie de odihnă, telefoane mobile scumpe, etc. Noile reguli lovesc și în persoanele care lucrează „la negru”, fără a plăti impozite. Vizate sunt persoanele care muncesc peste hotare. Cetățenii care nu sunt angajați oficial în câmpul muncii și nu figurează la evidența centrelor de ocupare a forței de muncă nu vor mai beneficia de subvenție la utilități. De asemenea, de la 1 mai au fost schimbate și tarifele la utilități. Norma socială la consumul de gaze va fi de 4,5 metri cubi pe metru pătrat de suprafață, iar la încălzire electrică — 30 kilowați pe oră pe metru pătrat de suprafață. În Ucraina aproximativ 6,6 milioane de familii beneficiază de subvenții la utilități. În 2018 în aceste scopuri sunt necesare 70 miliarde de grivne. Evident că bugetul nu va putea acoperi aceste cheltuieli, astfel că autoritățile vor fi obligate să caute și alte metode de a reduce numărul potențialilor beneficiari de subvenții.
La insistența FMI, prețurile gazelor naturale urmau să fie majorate în toamna anului trecut. La acea vreme Cabinetul de Miniștri a impus un moratoriu la creșterea tarifelor, care expiră la 1 iunie curent. Evident, Guvernul va lua în calcul viitoarele alegeri și poate reveni mai târziu asupra acestei decizii. Pe de altă parte, FMI și Compania „Naftogaz” insistă asupra creșterii imediate a prețurilor la gaze. În cazul în care argumentele acestora vor fi mai convingătoare, prețurile gazelor vor crește cu 60%, iar populația va ajunge în incapacitate de plată.