Ucraina își protejează terenurile agricole de „invazia” străinilor. Recent, politica funciară a intrat într-o nouă fază, una în care cetățenii ucrainieni care lucrează suprafețele statului încă din anii 1990 vor deveni proprietari ai acestor pământuri.
În total, 500.000 de hectare vor fi trecute de Guvernul de la Kiev în proprietatea cetățenilor. Cei care vor beneficia de împroprietărire vor fi acei cei circa 23.000 de ucrainieni care lucrează respectivele suprafațe agricole și care, până acum nu le puteau lăsa moștenire.
Politicile decidenților de la Kiev sunt clare: terenurile arabile trebuie să aparțină agriculturilor, a anunțat premierul Volodymyr Groisman. Actul privind cele 500.000 de hectare este văzut ca unul „justiționar”, a fost deja aprobat de Guvern și a fost trimis Parlamentului.
Tranzacțiile cu terenuri agricole sunt în continuare interzise în Ucraina. La începutul lunii decembrie 2017, Rada Supremă a extins moratoriul obligatoriu din 2001 până la 1 ianuarie 2019.
Reforma privind proprietatea asupra terenurilor propusă de guvernul ucrainean prevede că doar cetățenii ucraineni naturali pot cumpăra până la 200 ha de teren. De asemenea, Ministerul Agriculturii a propus ca întreprinderile agricole mici, care acționează ca persoane juridice, să achiziționeze terenuri la scară redusă.