Participanților la Operațiunea antiteroristă li s-au promis apartamente, loc de casă și sectoare de pământ pentru gospodăria individuală. Cu alte cuvinte, statul are grijă de apărătorii săi. Este o problemă deloc ușoară, dar să stai în tranșee în Donbas, unde glontele inamicului te paște la orice pas nu-i deloc vesel. E greu, e complicat, dar autoritățile locale trebuie să rezolve această chestiune.
În orașul Cernăuți, bunăoară, anul trecut cu chiu cu vai au primit sectoare de pământ 27 de participanți la Operațiunea antiteroristă. Destul de lent decurge acest proces în raioanele și localitățile rurale din regiune. De ce lent veți întreba? Fiindcă organele locale ale puterii de stat nu prea dispun de terenuri suplimentare. Mai ales Consiliul sătesc Stroești, raionul Noua Suliță. Încă vara trecută, fiind în deplasare în această localitate, primarul satului, domnul Marian Cucureac, mi-a explicat că întâlnește dificultăți în privința satisfacerii cererilor consătenilor, participanți la luptele din Donbas. „Pur și simplu nu dispunem de nici un hectar de pământ bun, așa cum și-ar dori oamenii”, a accentuat domnul primar. Pentru ca în acest scop să fie folosite terenuri din afara teritoriului satului, este nevoie de un nou plan general, iar întocmirea lui costă scump.
De atunci a trecut jumătate de an, dar situația a rămas aceeași.
– La Stroești sunt șapte participanți la Operațiunea antiteroristă, a spus acum domnul Marian Cucureac. Slavă Domnului că s-au întors toți sănătoși acasă. Un participant la Operațiunea antiteroristă s-a adresat organelor din raion și i s-a repartizat un lot de pământ între Noua Suliță și Marșinți. De la patru persoane n-am primit încă cereri, iar celora care au cerut loturi pentru gospodăria individuală le-am propus pe un teren de 8 hectare, în afara satului, unde pe timpuri a fost podgoria colhozului. Pământul nu-i neted ca în palmă, dar se cere mai mult efort. El n-a fost prelucrat de ani de zile și e năpădit de arbuști și tufari. Unii dintre stroeștenii participanți la Operațiunea antiteroristă s-au aflat în tranșee circa opt luni. Aceasta ne obligă să-i ajutăm să-și rezolve cât mai reuşit problemele, a declarat primarul satului, dl Marian Cucureac.