Cum pictorul Oleg LIUBKIVSKI „a coborât” zeii pe pământ…

32817981_1838029262942168_1502367693146161152_n

Cuvintele lui Faust – „Oprește-te clipă! Ești atât de frumoasă!”, un aforism foarte des utilizat, se potrivesc de minune pentru a caracteriza nu numai tablourile, ci și momentele de trăire artistică, organizate de vestitul pictor cernăuțean, Oleg Liubkivski. Este vorba de prezentarea unui singur tablou – acțiune inițiată și practicată tot mai des de acest iscusit maestru al penelului. De data aceasta, la 18 mai, direct pe treptele de la intrare în Primăria orașului Oleg Liubkivski a fixat pe șevalet, pentru a fi admirat, tabloul ce reprezintă panoul de pe frontispiciul Muzeului de Artă din Cernăuți, iar pe timpurile administrației austriece – Banca Bucovineană de Economii.

Panoul, care îi încântă mereu pe locuitorii orașului și pe oaspeții lui, a fost creat de pictorul vienez Joseph Adolf Lang din ceramică și reprezintă o compoziție istorică – încoronarea simbolică a ținutului bucovinean de către Imperiul Austro-Ungar. Figurile alegorice nu sunt altceva decât personajele ținuturilor de coroană, care făceau parte din fosta monarhie Dunăreană de la finele secolului al XIX-lea.

Cum de a reușit Oleg Liubkivski „să-i coboare pe pământ” pe cei 12 zei de pe frontispiciul Muzeului de Artă, aflați la nivelul etajului trei? „Pentru mine acest panou conținea o taină de nepătruns și am dorit să-l privesc din apropiere, explică pictorul. Poate această dorință ar fi rămas nerealizată, dacă în vara anului 2002 edificiul nu s-ar fi aflat în reparație. M-am folosit de schelele constructorilor și m-am pomenit față-n față cu panoul, schițând până și cele mai mici detalii ale lui. Le-am fotografiat. Am examinat nuanțele tehnicii aplicate de autorul panoului, care nu se văd de jos, din piață”.

Oleg Liubkivski a lucrat la acest tablou circa șapte luni. Nu este, pur și simplu, o copie a panoului din ceramică al lui Joseph Adolf Lang. Penelul lui Oleg Liubkivski i-a dat un suflu nou și cei, care îl privesc cu atenție, își dau seama că zeii de pe frontispiciul Muzeului de Artă, martori ai atâtor evenimente istorice derulate în Piața Centrală a Cernăuțiului, rămân deasupra preocupărilor cotidiene. Or, frumusețea creată de oamenii de artă este veșnică.

Admiratorii talentului lui Oleg Liubkivski au lansat propunerea ca lui să i se acorde titlul de „Cetățean de onoare al orașului Cernăuți”.

Добавить комментарий