Relația Ucrainei cu Moldova s-ar putea înrăutăți

hidrocentrale

Dacă Ucraina va continua să insiste pe construcția hidrocentralelor pe râul Nistru, atunci relațiile cu Republica Moldova se vor înrăutăți. Declarația a fost făcută de Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice a Academiei de Științe a Moldovei, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui, actualmente partea ucraineană așteaptă să vadă ce decizii se vor mai lua în Republica Moldova, iar primul ministru Pavel Filip are încredere în ceea ce spun autoritățile ucrainene că orice problemă pe acest subiect va fi negociată cu conducerea de la Chișinău.

„Studiile de fezabilitate realizate demonstrează cu lux de amănunte câte pericole vor fi la adresa ecosistemului din Nistru – sunt foarte multe”, spune Victor Juc. Referindu-se la diferendul transnistrean, expertul în comunicare și relații publice, Valentin Bălan, spune că, după anul 2015, ucrainenii percep diferit situația din Transnistria pentru că se ciocnesc cu aceeași problemă în estul Ucrainei.

Ucrainenii au înțeles că diferendul din Transnistria este unul indus Republicii Moldova. Totodată, expertul spune că autoritățile din Moldova nu au formată o singură voce care să exprime aceeași viziune.

„De aceea, fiecare încearcă să-și construiască o anumită imagine pe seama problemei transnistrene, deși și stânga politică, și dreapta pomenesc în programele lor electorale rezolvarea problemei transnistrene”, spune Valentin Balan.

În ceea ce privește demarcarea frontierei de stat cu Ucraina, expertul în securitate Rosian Vasiloi, spune că acest proces nu se va încheia anul curent pentru că aceasta depinde direct de voința părților implicate. În plus, demarcarea presupune și niște cheltuieli financiare.

„Cu părere de rău, și autoritățile Republicii Moldova, și cele din Ucraina sunt subfinanțate și aceasta vine din istoric”, spune expertul.

Добавить комментарий