Ziua Internaţională a Copilului este în multe ţări o sărbătoare pentru copii. În Ucraina se sărbătoreşte în data de 1 iunie. Ziua Copilului este ziua în care toţi copiii trebuie să se simtă bine, să primească cadouri, să se distreze împreună. În această zi, fiecare dintre noi îşi aminteşte de momentele frumoase ale copilăriei, întorcându-se cu gândul în trecut sau retrăind-o prin ochii oricărui copil.
Ziua Internaţională a Copilului a fost proclamată pentru prima dată de către Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor în anul 1925, iar apoi în 1954, la 20 noiembrie a fost declarată Ziua Universală a Copilului. Tot în acest an UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să sărbătorească „Ziua Copilului”.
În 1991 Ucraina a aderat la Convenția ONU privind drepturile copilului. Țara care a ratificat Convenția își asumă responsabilitatea să monitorizeze respectarea drepturilor copiilor și să acorde asistență în toate cazurile în care au fost înregistrate încălcări ale drepturilor copilului. Articolul 54 al Convenției asigură drepturile fundamentale la viață, securitate, educație, medicină și dreptul la familie.
Fiecare al patrulea copil din Ucraina este supus hărțuirii sexuale. Despre aceasta a declarat recent reprezentantul Ombudsmanului pentru drepturile copilului, Aksania Filipișyna. „Este vorba despre toate cazurile de hărțuire sexuală a minorilor: de la atingere și până la viol. În fiecare an, poliția înregistrează aproximativ 400-500 de cazuri de hărțuire sexuală a copiilor. De la an la an această statistică rămâne constantă”, remarcă Aksania Filipișyna. „Din păcate, oamenii legii sunt foarte reticenți în a investiga astfel de cazuri. Avem un deficit de specialiști, inclusiv psihologi, care pot investiga astfel de cazuri”. Potrivit poliției, aproximativ 70% dintre cazurile de abuz sexual au fost săvârșite fie de rude, fie de persoane pe care copiii le cunoșteau bine: rude, cunoștințe ale părinților, antrenori, prieteni sau cunoscuți. Majoritatea absolută a infracțiunilor legate de violența sexuală nu intră în rapoartele statistice. „Potrivit estimărilor noastre, doar aproximativ 10% din faptele de violență în familie devin cunoscute. Evident că infracțiunile sexuale împotriva minorilor rămân o problemă acută. Acestea sunt crime foarte latente comise de membrii familiei, de oameni apropiați”, susține Kateryna Levcenko, președinta Organizației pentru drepturile omului „La Strada-Ucraina”.
În același timp, anual aproximativ 4 mii de copii sunt dați dispăruți în Ucraina. Unii dintre ei părăsesc casa, alții sunt răpiți. Motivele sunt diferite: conflictul cu părinții, profesorii, colegii de clasă, divorțul părinților, indiferența, etc. – motive pur individuale și setul lor. Potrivit statisticilor, în fiecare an, în Germania sunt dați dispăruți 100 mii de copii, în Canada – 45.000, SUA – 460.000, Marea Britanie – 140.000, India – peste 70 mii, Australia și Spania – aproximativ 20 de mii. Majoritatea dintre acești copii sunt găsiți și readuși în familie, dar mulți nu se mai întorc niciodată la casele lor – fie că sunt uciși, fie că au fost vânduți în sclavie sexuală. Menționăm și faptul că, începând cu anul 2014, odată cu declanșarea războiului din Donbas, 242 de copii și-au pierdut viața în urma violențelor.