Săptămâna trecută în ţinutul Herţa românii au început să se revolte şi să se arate a fi nemulţumiţi de intenţiile autorităţilor locale de a suspenda activitatea de învăţământ în trei şcoli primare, chipurile, procesul de optimizare a ajuns şi la românii din Herţa. Din păcate, însă, până acum românii din Ucraina au avut întotdeauna parte de acea blestemată „optimizare”, întrucât de la 114 şcoli româneşti câte erau în regiunea Cernăuţi în primii ani de putere sovietică şi 89 de şcoli câte au ajuns să mai rămână în primii ani de independenţă a statului ucrainean, în prezent au mai rămas doar 63 de şcoli cu limba română de predare.
De la 1991 încoace Ucraina a închis sau ucrainizat 26 de şcoli româneşti numai din regiunea Cernăuţi. Unitatea de care au dat dovadă românii din ţinutul Herţa şi liderii unor asociaţii naţional-culturale româneşti din nordul Bucovinei i-au determinat pe cinovnicii de la Herţa să renunţe la „indicaţiile venite de sus” de a comasa sau a închide unele şcoli româneşti din regiunea Cernăuţi. Dacă herţenii erau la fel de uniţi şi acum un an când „procesul de optimizare” a început „cu mai mare atenţie” din partea „iniţiatorilor” de a suspenda activitatea şcolilor primare din satul Lunca şi cătunul Herghiligeni, comuna Târnauca, cele două şcoli româneşti poate funcţionau şi astăzi. Dar, indiferenţa locuitorilor din cele două sate şi a intelectualităţii româneşti din regiune, a permis să fie închise şcolile menţionate.
În urma intervenţiilor făcute de intelectualitatea românească din regiunea Cernăuţi şi a semnalelor de alarmă apărute în presa locală, s-a reuşit să fie salvate cele trei şcoli primare din cătunul Crihăneşti (comuna Proboteşti), Văleni şi cătunul Săvineşti (comuna Târnauca).
În timpul deplasării prin satele raionului Herţa a echipei Departamentului Învăţământ al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, se menţionează într-un comunicat de presă semnat de domnul academician Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului, s-a „descoperit cu surprindere că, potrivit unui plan diabolic, ticluit în cabinetele mai marilor zilei, căptuşite cu indiferenţă faţă de soarta copiilor de români, la şedinţa Consiliului obştesc de pe lângă şeful Administraţiei Raionale de Stat Herţa urma să fie adoptată o hotărâre fatidică: de a „optimiza”, adică a închide încă trei şcoli primare româneşti din raionul sus-amintit, care, adăugându-se la cele două (Lunca şi Herghiligeni), închise anul trecut, ar fi creat o imagine proastă raionului Herţa şi statului ucrainean în ansamblu”, se mai menţionează în comunicatul de presă.
„Închiderea şcolilor primare din Crihăneşti, Săvineşti şi Văleni ar fi reprezentat un „bilanţ îmbucurător” pentru toţi neprietenii neamului nostru românesc nu numai din raionul Herţa şi regiunea Cernăuţi, dar şi din îndepărtatele cabinete ministeriale ale învăţământului ucrainean de la Kiev.
Spre cinstea lor, membrii acestei comisii care s-a întrunit la finele săptămânii trecute şi-au dat seama de greşeala pe care urmau s-o admită şi, în ultimă instanţă, au votat în unanimitate pentru păstrarea intactă a reţelei existente de învăţământ din raionul Herţa”, se menţionează în acelaşi comunicat.
Aceasta ar însemna că a fost spulberat şi acel proiect de a „dizolva” şcoala de cultură generală de gradele I-II din satul Movila şi de a o transforma în şcoală primară, aşa cum era pe planul „iniţiatorilor”. Aici, movilenii s-au arătat a fi nemulţumiţi de acel „proiect”, care a fost schiţat prin „birourile mai marilor”, fără a se ţine cont de opinia societăţii, de părerile locuitorilor satului, care au aflat despre el din mijloacele de informare în masă.
De un mare curaj, demnitate naţională şi poziţie civică sănătoasă au dat dovadă de această dată domnii Viorel Iastremschi, şeful Administraţiei Raionale de Stat Herţa, Valentin Iacoban, preşedintele Consiliului Raional, Ion Niculcea, şeful Direcţiei financiare raionale şi, în special, doamna Maria Vizitiu, membră a comisiei respective, care au contribuit esenţial la adoptarea unei decizii cu adevărat patriotice, stopând calea săvârşirii unei nedreptăţi pentru românii din Ucraina.
A fost o victorie a noastră, a românilor, demonstrând prin unitate şi lipsă de indiferenţă, că putem salva ceea ce avem mai scump – şcoala naţională, limba română. De eforturile învăţătorilor de la aceste şcoli primare va depinde în mare măsură succesele copiilor, întrucât posibilităţile de a lucra cu ei individual, fiind într-un număr mai mic decât în celelalte şcoli, sunt destul de mari. Să păstrăm ceea ce avem şi să preţuim acest timp atât de scump! Să păstrăm şcolile româneşti şi totul ce ţine de limba neamului nostru! Numai aşa ne vom menţine ca un popor cu o coloană vertebrală dreaptă pe-acest picior de plai mioritic.