Luni, 9 iulie, în capitala comunitară se va desfășura Summit-ul anual Ucraina-UE. Este a 20-a întâlnire la cel mai înalt nivel atât pentru Kiev, cât și pentru Bruxelles și experții presupun că summit-ul se va încheia cu o declarație comună. Potrivit celor spuse de diplomații ucraineni, care finalizează textul declarației finale a summit-ului, modificări la el vor fi introduse până în ultimul moment, de aceea intriga se menține. Este foarte verosimil ca la Summit-ul de la Bruxelles să se anunțe despre noul pachet de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina în sumă de un miliard euro, despre începutul consultărilor în privința aderării Ucrainei la uniunile europene digitale și energetice.
Experții sunt optimiști în privința declarației finale a Summit-ului. De data aceasta Kievul și Bruxelles-ul vor fi cu mult mai flexibili. Și iată de ce: Ucraina a intrat deja în campania preelectorală, de aceea conducerea ucraineană nu va întreprinde acțiuni bruște care se pot solda cu scandaluri pe arena mondială. Uniunea Europeană e și ea în pagul campaniei preelectorale – în mai 2019 vor avea loc alegeri în Parlamentul European, de aceea Europa este preocupată absolut de alte probleme și chestiuni.
Există premize optimiste în ce privește aderarea Ucrainei la Uniunea Digitală Europeană, ceea ce nu putem spune despre aderarea la Uniunea Energetică. Există premize bune și în această privință, dar însăși UE frânează procesul dat, trezind nemulțumirea Kievului. Dacă Ucraina va deveni parte a pieței energetice comunitare, UE va trebui să poarte răspundere și pentru Ucraina. Adică, dacă la noi vor apărea probleme în ce privește livrările de gaze, acestea vor fi de acum și problemele UE.