Când mănânci mămăligă, este cum ai lua un pumn de pastile
Mămăliga, un aliment banal pentru mulți dintre noi, are beneficii incredibile asupra organismului, susțin specialiștii. Porumbul este bogat în acizi grași nesaturați (85-90%), conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fibre. Chiar dacă prin fierbere își pierde din substanțele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează.
Porumbul are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat în primul rând ca aliment, și apoi ca plantă medicinală. El a fost îndelung utilizat în bucătăria tradițională românească prin făina de mălai gătită.
Are efect împotriva stresului, fiind bogat în vitaminele din grupa B, mai ales în vitamina B1, care acționează asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii. Prin conținutul de vitamina E, ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct. Ajută și la procesul de reînnoire al celulelor. Mai mult, porumbul fiert conține și potasiu, necesar pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii.
Gastrita hiperacidă și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidității, și o acțiune ușor calmantă, sedativă.
Carbohidrații cuprinși în porumb dau energie și nu permit depunerea grăsimii. Un consum moderat poate duce chiar la scăderea în greutate, pentru că anumite molecule din compoziția porumbului grăbesc degradarea grăsimilor. Totodată, vitamina A, conținută în porumb, este un antioxidant natural foarte important pentru sănătate și funcționarea corectă a organismului, pentru un metabolism rapid, care te ajută să slăbești ușor.
Datorită bogăției în fibre, porumbul reglează tranzitul intestinal. Este și un bun diuretic și, consumat în mod regulat, poate preveni retenția de apă în organism. Pentru detoxifiere este indicată și mătasea de porumb, consumată sub formă de ceai.
Consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Mămăliga este adjuvant în detoxifierea organismului și curățirea intestinelor. Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficiențe și ciroze hepatice.
Mămăliga ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge, însă dacă regimul tău alimentar este unul nesănătos în general, acest preparat nu te ajută să previi sau să învingi diabetul. De asemenea, se spune că mămăliga determină dezvoltarea unor bacterii ”bune” care ar putea preveni apariția cancerului la colon. În plus, substanțele pe care porumbul le conține ți-ar putea spori performanța, dacă faci mult sport, întrucât ajută la dezvoltarea fibrei musculare.
Pe de altă parte, însă, dacă nu consumi cantitatea necesară de legume, ouă, sau carne, însă consumi multă mămăligă în fiecare zi, te expui riscului de a dezvolta o afecțiune a pielii, care o face să devină aspră.
Mămăliga este, fără doar şi poate, unul dintre simbolurile naţionale ale românilor şi un aliment nelipsit de pe mesele noastre atât de Sărbători, cât şi în perioadele de post. Ea însoţeşte de minune mâncărurile tradiţionale precum sărmăluţele, tochitura, brânza cu smântână, dar poate la fel de bine să fie mâncată alături de un ou-ochi moale, o fasole la ceaun, o ciorbă sau o bucată de slăninuţă afumată cu un fir de ceapă sau o delicioasă tocăniţă de ciuperci.
Mămăliga este un aliment de care nu ne putem despărţi şi care capătă din ce în ce mai multă popularitate chiar şi în cele mai renumite restaurante.
Mămăliga este şi o bună sursă de betacaroten, ale cărui beneficii le poţi descoperi aici. Cercetările arată că este mai uşor de digerat carotenul din mălai spre deosebire de cel din morcovi sau spanac. Pentru a da un gust deosebit, poţi adăuga în mămăligă ardei iuţi sau diverse condimente, dar care accelerează în acelaşi timp metabolismul.