Colesterolul este un duşman din ce în ce mai întâlnit în zilele noastre. Sunt convinsă că majoritatea persoanelor din jur se plâng de un nivel din ce în ce mai mare de „colesterol rău” şi sunt speriate de riscurile lui mai ales pentru sănătatea cardiovasculară.
Ce am putea face? O schimbare a stilului de viaţă prin nutriţie.
Când nivelul colesterolului este ridicat, este recomandat este să creştem consumul de peşte gras în detrimentul cărnii roşii pentru că omega-3 din peşte are un efect protector asupra sistemului cardiovascular.
Mitul celor două ouă pe săptămână este pe cale să dispară. Studii recente arată că ne putem permite până la 6 ouă pe săptămână fără riscul de creştere a colesterolului.
Cercetătorii spun că persoanele care ar trebui să fie atente sunt cele ce suferă de diabet de tip 2 şi cele care au un nivel mare al trigliceridelor.
De asemenea, untul este bogat în colesterol. Trebuie să evităm toate produsele bogate în grăsimi saturate de origine animală: carne grasă, mezeluri, produse lactate grase.
Ce alimente ar trebui să favorizăm?
Fibrele din ovăz împiedică reabsorbţia parţială de săruri biliare în intestin, reducând astfel producţia de colesterol în ficat. Precum ovăzul, psyllium conţine fibre solubile, benefice pentru persoanele care au un colesterol ridicat.
Dacă este necesar să limităm consumul de acizi graşi saturaţi, în paralel trebuie să creştem consumul de fibre din dieta noastră, prin consumul de fructe, legume şi cereale.
De asemenea, uleiul de rapiţă este bogat în omega-3, în timp ce uleiul de floarea-soarelui este bogat în omega-6. Seminţele de rapiţă sunt bogate în vitamine, fiind un excelent supliment nutritiv. Uleiul de rapiţă conţine acizi graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi care scad astfel nivelul colesterolului rău şi îl cresc pe cel bun. Unul dintre aceştia este acidul alpha-linoleic, un precursor al omega -3, care ajută la diminuarea grăsimilor din sânge.
Rador