„Vreți subvenții? Divorțați” — Efectul amoral al mecanismului subvențiilor

Screenshot_2

Demnitarii și funcționarii, considerând că acordarea subvențiilor de stat familiilor, care nu sunt în stare din „bruma” lor de venituri să achite plățile exagerate pentru serviciile comunale, este o echitate socială, greșesc amarnic. Este o umilință și o bătaie de joc față de oameni și demnitatea lor. Reiese că omul, muncind toată viața și plătind impozite pentru prosperarea statului, ajuns la bătrânețe devine sărac lipit pământului din cauza prețurilor mari la totul de ce se folosește.

Guvernul, mărind prețurile la serviciile comunale, dar mai ales la agenții energetici, a pus în funcțiune mecanismul subvențiilor. Funcționarilor li se pare că statul e prea darnic, având un buget modest, de aceea din luna mai regulile de acordare a subvențiilor au devenit mai drastice.

– Am rămas șocat de aceste reguli, spune un bun cunoscut din Cernăuți. Când am fost în putere, mi-am construit la Roșa o casă frumoasă și spațioasă. Dar m-am îmbolnăvit, am chiar grupă de invaliditate și cu o pensie de până la 2.000 grivne nu pot achita taxa la gaz. În acești ani am primit subvenții. Acum la administrația de imobil mi s-a explicat că spațiul casei mele e prea mare și unui gospodar „înstărit” ca mine nu mi se cuvin subvenții. Ca să primesc subvenții trebuie să vând casa și să-mi cumpăr o „cocioabă” – așa reiese.

Noile reguli de acordare a subvențiilor prevăd luarea în considerare a stării materiale, a ocupației și a veniturilor membrilor familiei, chiar a persoanelor care nu sunt înregistrate în gospodăria (casa, apartamentul) respectivă. Confruntându-se cu o astfel de situație, un alt cunoscut de-al meu s-a indignat peste măsură:

– Chiar persoana care urma să-mi dea adeverința pentru subvenții m-a sfătuit: „Vrei subvenții?  Divorțează formal!”.

Unii orășeni s-au lăsat convinși de asemenea „sfaturi”. Și iată rezultatul: din luna mai și până în luna iulie la Secția orășenească de înregistrare a actelor de stare civilă a fost înregistrat divorțul a 59 de perechi, dintre care 17 perechi de pensionari (cu vârsta între 68-74 de ani).

Și cum să nu crezi că subvențiile au devenit „mărul discordiei” în familie?!

Добавить комментарий