Finalul colaborării Bibliotecii din Culiceni în cadrul proiectului „Libro Voiajeux”

Screenshot_1

Duminică, 22 iulie, s-a împlinit o lună de la începutul colaborării Bibliotecii din Culiceni cu un tânăr cuplu franco-moldovean „Libro Voiajeux”.

Am ajuns la finalul proiectului… Scriu aceste rânduri cu multe emoţii, fiindcă la începutul colaborării nici nu m-am gândit că acești doi tineri, Martin și Alina, vor deveni atât de apropiați pentru mine personal, pentru culicenarii, care au dovedit să facă cunoștință cu ei și pentru toți copiii care zi de zi reveneau la întâlnirile noastre pentru a confecţiona și a realiza ceva nou împreună.

Probabil că n-o să-mi ajungă cuvinte de mulțumire pentru cetățenii francezi, care au făcut o donație de cărți și jocuri de societate pentru biblioteca noastră. Suntem nespus de mândri și mulțumiți acestor oameni, chiar dacă nu-i cunoaștem personal, ei deja sunt pentru noi prieteni. „Libro Voiajeux” a devenit o poveste, o fericire. Și în acest articol, vreau să-i mulțumesc din suflet consăteanului nostru, Sorin Raileanu, datorită căruia această poveste a ajuns la noi în sat, cred că așa a fost sortit de sus ca Martin și Alina să-l întâlnească anume pe Sorin, care i-a îndrumat la Culiceni.

Vreau să vă povestesc cum totuși s-a petrecut ultima zi de proiect, finalul. În fața Casei de cultură a fost amenajată expoziția de carte, donată din partea cetățenilor francezi pentru Biblioteca din Culiceni. Toți copiii, tinerii, adulții au avut posibilitatea de a răsfoi noile cărți și de a alege cele mai preferate. Împreună cu copiii care au participat activ la proiect am pregătit un moment de mulțumire personal pentru Alina şi Martin. Acest moment a fost foarte emoționant pentru toți. Copiii, îmbrăcați în costume naționale, au mulțumit tinerilor pentru străduința care au depus-o aici timp de o lună, pentru posibilitatea de a învăța lucruri noi, pentru toată munca și răbdarea cu care explicau uneori aceleași chestiuni. Drăguț a fost când ei au recunoscut că nu întotdeauna au fost ascultători, dar totuși sunt copii și sunt foarte mulțumiți că au fost primiţi așa cum sunt ei. Acest moment s-a sfârșit cu lacrimi, zâmbete și cu o sinceră îmbrățișare prietenoasă. Apoi a urmat crearea tabloului de mulțumire pentru cetățenii francezi și fiecare le-a mulțumit personal în formă de video. În continuare s-a petrecut încă un moment interesant, fiecare a lăsat câte un mesaj de mulțumire pe autobuzul lui Martin și Alina, acest moment este tradițional în ultima zi de proiect. După toate acestea a avut loc un mare picnic, la care au participat toți doritorii și până-n seară au urmat multe jocuri. Această zi a fost o adevărată sărbătoare, în sat a răsunat muzica, glasuri vesele și râsete fericite.

Datorită acestui proiect, fiecare dintre noi a devenit mai bogat spiritual. Avem noi prieteni, cunoștințe, realizări… Mă bucur nespus de mult că am cunoscut acești doi tineri extraordinari. Cunoștința cu ei a devenit o comoară. Ei au dat un exemplu că viața este frumoasă şi merită să fie prețuită. Foarte mult mi-au plăcut ultimele cuvinte spuse de Martin: „Să nu vă fie frică de viață, viața-i peste tot… să nu vă fie frică să treceți bariera…”. Aceşti tineri şi-au găsit locul în inimile noastre, au creat mii de amintiri, tot ei au dat dovadă că poți să fii fericit în orice moment chiar și atunci când pur și simplu serveşti o cafea… Iar ceea ce ne leagă pe fiecare dintre noi este viața – o adevărată comoară dată omului.

Tatiana ANDRUS,

șefa Bibliotecii din Culiceni, raionul Herţa

Добавить комментарий