Epidemia de rujeolă continuă să se extindă

rujeola-pojar

Ministerul Sănătății a raportat despre numărul îmbolnăvirilor cu rujeolă din Ucraina în ultima săptămână. Astfel, în perioada 24-31 iulie au fost confirmate 822 de noi cazuri de rujeolă: 352 la adulți și 470 la copii. De la începutul anului curent au fost înregistrare peste 27.000 cazuri de rujeolă.

Cel mai mare număr de îmbolnăviri sunt diagnosticate în regiunile Transcarpatia, Lviv și Ivano-Frankivsk. Din cauza complicațiilor cauzate de rujeolă, în acest an 13 persoane au decedat, inclusiv 9 copii.

BINE DE ȘTIUT! Rujeola, cunoscută şi sub denumirea de pojar, este o boală infecţioasă virală acută, contagioasă, cauzată de virusul rujeolic. În multe cazuri, boala duce la complicaţii, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare. Persoana infectată cu virusul rujeolic este contagioasă încă din perioada de incubaţie, atunci când aceasta nici nu ştie că s-a îmbolnăvit şi nici nu prezintă nici un simptom. Bolnavul este contagios şi aproximativ 4 zile după erupţia cutanată specifică bolii. Rujeola apare între 8-21 de zile de la expunerea la virus. În primele 3-5 zile de la debutul bolii, bolnavul prezintă simptome asemănătoare unei răceli: febră foarte mare, secreţii nazale, ochi înroşiţi, dureri în gât, tuse, creştere în volum a ganglionilor latero-cervicali, oboseală, lipsa poftei de mâncare. Apoi, apare o erupţie pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită şi semnul Koplik. Erupţia în zona bucală dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, apoi pe întreg corpul. În perioada de erupţie, bolnavul prezintă febră şi senzaţie de mâncărime la nivelul întregului corp.

Добавить комментарий