Regiunea Cernăuţi este situată în zona Munţilor Carpaţi din sud-vestul Ucrainei. Creată la data de 7 august 1940 în urma alipirii părţii de nord a Bucovinei cu ţinutul Herţa şi cu cea mai mare parte a fostului judeţ Hotin din Basarabia, regiunea Cernăuţiului ocupă interfluviul Prut-Nistru şi se învecinează cu regiunile Ivano-Frankivsk, Ternopil, Hmelnițk şi Viniţa, cu Republica Moldova şi cu judeţele Suceava, Botoşani şi Maramureş din România.
Populaţia regiunii se cifrează la cca. 920.000 de locuitori din care majoritatea se află concentrată în mediul rural (peste 55%) iar, suprafaţa ei este 8.097 kmp (1,3% din suprafaţa statului ucrainean) împărţită administrativ-teritorial pe 11 raioane (252 consilii sătești) şi cu capitala regională în oraşul Cernăuţi. La momentul actual în regiunea Cernăuți, în cadrul procesului de descentralizare, au fost create 32 de comunități teritoriale unite.
Conform recensământului din 2001, majoritatea populației regiunii Cernăuți era vorbitoare de ucraineană (75,57%), existând în minoritate și vorbitori de română (18,64%) și rusă (5,27%). Românii sunt majoritari în raioanele Herța – 94%, Noua Suliță – 64% , Hliboca – 51%, și prezenți în număr mare în raionul Storojineț – 37%.