Comuna Mahala s-a înfrățit cu localitatea Cașin din Județul Bacău

39291438_539348216494826_4752489065163522048_n

Zilele trecute, o delegație din comuna Mahala, regiunea Cernăuți, condusă de către doamna primar Elena Nandriș, a întreprins o vizită în localitatea Cașin, județul Bacău, România, cu scopul semnării unui acord de înfrățire între cele două localități. Ceremonia de semnare a acordului de înfrățire şi cooperare dintre comuna Mahala şi comuna Casin, s-a desfășurat în cadrul manifestărilor cultural-artistice organizate cu prilejul „Zilei comunei Căsin”.

Luni, 13 august, în prima zi a „Sărbătorii Cașinului”, cei prezenți la sărbătoare s-au urcat la Monumentul „Obârșia Mioriței” (monument cioplit în lemn, care a fost strategic așezat în munții Zboinei, locul de întâlnire a „baciului moldovean cu cele ale baciului vrâncean și cel ardelean” – după cum ne relatează legendara baladă). Ulterior, oaspeții, însoțiți de primarul comunei Cașin, Daniel Sorin, au mers la Monumentul de la Sticlărie, unde s-au purtat lupte crâncene în primul război mondial. În aceiași zi, invitații au mers la cimitirul celor 111 Cruci unde un sobor de preoți în frunte cu protopopul de Onești preot Ioan Birgaoanu au săvârșit o slujba memoria celor îngropați acolo în primul război mondial.

Marți, 14 august, oaspeții care au fost prezenți la Cașin, au participat la o sesiune de comunicări științifice, cu tema acesteia „Transhumanța și Românitatea”, iar în după – amiaza aceleiași zile a avut loc vernisajul unei expoziție de pictură și sculptură în lemn și o triplă lansare de carte.

„Momentele de vârf” ale sărbătorii au fost miercuri 15 august, când a fost săvârșită slujba Hramului la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din centrul comunei Cașin. Biserica, în stil arhitectonic muntenesc, fără turle, a fost construită în urmă cu mai bine de 300 de ani. Prin fața acestei monumentale clădiri a avut loc, la orele prânzului, Parada căruțelor cu coviltir. După – amiază, de la ora 16, în atmosfera unui mare spectacol popular, de cântec și dans, s-a desfășurat festivitatea de înfrățire între comuna Cașin și comunele Mahala (din raionul Nouă Suliță) și din Colibași (raionul Cahul, Republica Moldova).

Este de menționat faptul că în cadrul „Sărbătorii Cașinului” atât delegația din Ucraina în frunte cu primarul comunei Mahala Elena Nandriș și delegația din Moldova cu primarul comunei Colibași Ion Dolganiuc au prezentat cântece, dansuri și obiceiuri specifice înfrățirii din zonele din care provin.

Un moment extrem de emoționant pentru invitați a fost vizita la Biserica de la Borzești — locul unde Ștefan cel Mare și-a petrecut copilăria.

Добавить комментарий