Pietrele la rinichi sunt unele dintre cele mai frecvente tulburări ale tractului urinar. Ele se dezvoltă în rinichi când urina devine prea concentrată. Pietrele pot varia foarte mult în dimensiune și formă și apar cel mai adesea la persoanele care au între 20 și 40 de ani.
Funcția principală a rinichilor este de a elimina toxinele din sânge și excesul de apă și deșeuri prin urină. De obicei, toxinele sunt dizolvate, dar, uneori, ele formează cristale mici, care se pot strânge în grupuri, devenind pietre la rinichi.
Durere de rinichi. Pietrele la rinichi pot provoca dureri pe partea afectată a abdomenului. Este posibil să apară durere bruscă severă care se agravează în valuri. Acestea pot provoca, de asemenea, dureri în spate, zona inghinală și organe genitale.
Colică renală. Această durere poate apărea și dispărea sau poate să rămână constantă. Este cauzată de piatra care se deplasează în interiorul rinichiului. Schimbarea poziției corpului nu calmează durerea.
Sânge în urină. Dacă ai observat sânge în urină și te doare stomacul, este posibil să ai pietre la rinichi. De aceea, nu amâna vizita la medic.
Infecție. Persoanele cu pietre la rinichi au adesea infecții urinare, febră și simt dureri în timpul urinării.
Semne timpurii ale pietrelor la rinichi. Urinarea frecventă și dureroasă este un semn precoce al prezenței pietrelor la rinichi.
Greață și vărsături – acestea sunt semne timpurii ale pietrelor la rinichi. Atunci când rinichii nu funcțio-nează corect singura cale prin care corpul poate să elimine deșeurile este prin vărsături.
Urină cu miros înțepător – dacă ai pietre la rinichi, este posibil să observi că urina este tulbure de la produsele chimice în exces și a toxinelor și că are un miros înțepător.
Incapacitatea de a se aşeza — în cazul în care piatra este mare, este posibil să nu poți sta jos, pentru că se pune mai multă presiune pe zona afectată. Poți simți o oarecare ușurare în picioare.