Ucrainenii adorm cel mai ușor noaptea, iar belgienii cel mai greu (Studiu)

1528369926-11882977

Culturile din diverse țări europene au multe lucruri în comun. Cât de asemănătoare sunt însă obiceiurile de somn din diverse țări? Am vrut să aflăm răspunsul la întrebare în cadrul unui chestionar despre somn realizat în rândul clienților JYSK din 19 țări europene.

Deși cei mai mulți participanți la studiu au fost de acord că perioada oprimă de somn este de 8 ore pe noapte, majoritatea a declarat că în practică dorm numai 6 ore pe noapte (62 %).

Ucraina este campioană la acest aspect, aici 25% dintre respondenți au declarat că dorm 8 ore pe noapte. La polul opus, Belgienii sunt pe locul 1 în topul celor care dorm cel mai puțin. 12% dintre respondenții din Belgia au declarat că dorm 4 ore pe noapte sau mai puțin.

La întrebarea Cât de ușor este să adormi seara, 20% dintre respondenții din Serbia au declarat că adorm foarte ușor, clasându-se pe locul 1. La polul opus, 13% dintre respondenții din Belgia au declarat că adorm foarte greu.

Cine adoarme cel mai repede

Folosirea dispozitivelor electronice chiar înainte de culcare este un obicei destul de comun în toate țările, chiar dacă e un obicei care te împiedică să adormi ușor și să ai un somn liniștit. Campioană la această categorie este România, unde aproape jumătate dintre respondenți au declarat că se uită la televizor, pe tabletă, telefon sau laptop înainte de culcare. La polul opus se află Danemarca, unde doar 20% dintre respondenți stau în fața unui ecran înainte de culcare.

Person with tablet in bed

De asemenea, românii sunt campioni la o altă categorie: părinții din România dorm cel mai des în pat cu copiii. Peste 28% dintre respondenții din România declară că dorm în fiecare noapte împreună cu copilul, ceea ce plasează țara noastră pe primul loc. România este urmată în top de Bosnia și Serbia. De partea cealaltă a clasamentului se află Belgia, unde 82% dintre respondenți spun că nu dorm niciodată cu copilul.

Family sleeping in bedPoziția fetusului este cea mai populară poziție în general, fiind urmată de poziția pe burtă, cu brațele îmbrățișând perna. Totuși, există diferențe de la țară la țară.

În România, Slovenia și Ucraina oamenii preferă mai degrabă să doarmă pe burtă decât în poziția fetusului. Este o poziție care descrie o personalitate „comunicativă, directă, extrovertită și sensibilă, care nu acceptă criticile și care ia decizii rapide și căreia îi displac situațiile limită”.

Different sleeping positions

Cei mai bine dispuși dimineață sunt respondenții din Ucraina, dintre care 46% au declarat că se trezesc ușor sau foarte ușor dimineața. Nu departe de Ucraina, chiar peste graniță, 50% dintre polonezi declară că se trezesc greu sau foarte greu dimineața.

Nu e o idee bună să bei cafea cu câteva ore înainte de culcare. Majoritatea respondenților, indiferent de țară, e de acord, pentru că foarte puțini  (2,97% în medie) au declarat că beau în fiecare seara cafea cu câteva ore înainte de a se culca. Există însă o campioană și la această categorie, iar aceasta este Olanda, unde 6,39% dintre respondenți au declarat că beau cafea în fiecare seara. Cel mai sănătos obicei în acest caz îl au locuitorii din Ungaria. Respondenții din țara vecină au declarat în proporție de 57,46% că nu beau niciodată cafea înainte de culcare.

Studiul despre somn s-a desfășurat în luna iulie, iar la studiu au participat 35.000 de oameni din toate țările în care activează grupul JYSK Nordic: Belgia, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Grecia, Olanda, Croația, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Marea Britanie, Suedia, Republica Cehă, Ucraina și Ungaria.

Добавить комментарий