Scriitorul Simion Gociu la frumosul jubileu de 70 de ani

0IMG_9793-1

„Ce surprize mi-aduci anul acesta, septembrie?”.

Recitesc o carte cu un titlu parcă simplu dar cu sens profund, „Bună dimineața, septembrie”, autorul ei este domnul Simion Gociu, fondatorul săptămânalului cernăuțean „Concordia”, membru al Uniunii Scriitorilor din Ucraina, România și Republica Moldova. Rânduri sincere se ascund în pagini cu farmecul multor toamne minunate, pe care le petrecea la redacție, unde prezentul îi era cuvântul cifrat într-o metaforă, ce clocotea să apară într-o publicație nouă. Cu o metaforă adecvată și foarte plastică, făcea înconjurul lumii într-un ”Sincer vorbind” și stătea ore întregi în cabinetul său de muncă, pentru a culege cele mai frumoase cuvinte din dulcea limbă românească. Și, tot așa, pășind din clipă-n clipă de inspirație, din toamnă-n toamnă, iată, nici n-a observat cum a urcat, cu demnitate și înțelepciune, pe treapta supremă a frumosului jubileu de 70 de ani. Această cifră nici astăzi nu-i structurează viața. El a fost și a rămas tot așa, plin de sinceritate, harnic la condei, mentorul multora, precum și al celor tineri pe care, odinioară, i-a adunat într-un colectiv trainic, care astăzi stăpânesc condeiul cu măiestrie, datorită dumnealui pășind cândva în Constelația Concordiei.

Domnul Gociu e primul redactor-șef al ziarului ”Concordia”. Întotdeauna venea cu sfaturi bune și scria din suflet către cititorii de pe întregul areal românesc din Ucraina: Bunăoară: ”Dragă cititorule, te îndemn ca alături de mine, și împreună, să ne mai cântărim încă o dată zestrea sufletelor. Și acolo unde vom da de prostie, să punem în locul ei înțelepciune; pe unde va încerca să ia vârf gâlceava, să ne logodim sufletele cu pacea; ambiția să o schimbăm în toleranță și înțelegere reciprocă, iar de unde scoatem dezbinul, să semănăm cu temeinicie sămânța unirii. Numai așa știindu-ne, vom putea cultiva necesarele virtuți care să ne țină în Constelația Concordiei”.

Și astăzi dumnealui își structurează viața în inspirația de a scrie, fie într-o tihnită nerostire, pe care o savurăm în creații noi, minunate. Acest jubileu, în prima zi de septembrie, îi este și aureola de pedagog, scriitor deosebit, adevărat prieten și îndrumător, apărător dintotdeauna al demnităţii naţionale și patriot al neamului, privind spre viitor cu optimism pe care l-a cifrat într-un vers catăptivant: ”Ce surprize mi-aduci anul acesta, septembrie?”.

Dle Simion Gociu, fie ca lumina acestui septembrie să vă aducă încă un început de drum nespus de ușor în urcușul spre alte jubilee rodnice, să vă inunde şi mai mult sufletul în creație şi să vă genereze mereu bună dispoziţie şi forţa de a merge înainte. Ne rămâneţi un model de prioritate, de profesionalism, de devotament, inteligenţă și statornicie. La frumosul dumneavoastră jubileu, vă dorim încă multe-multe toamne pline de belșug și inspirație, energie, vigurozitate, viață îndelungată plină de sănătate și bucurii de la cei dragi inimii.

Doina Staric

Добавить комментарий