Ucraina și Fondul Monetar Internațional deocamdată nu au coordonat textul înnoit al memorandumului de colaborare – le-a comunicat ziariștilor adjunctul ministrului Finanțelor, Artem Șevalev într-o conferință de presă de la Kiev.
Totodată, potrivit Radio Ucraina Internațional, funcționarul n-a numit perioadele posibile ale reluării colaborării cu FMI. La întrebarea despre problemele care fac imposibilă continuarea creditării el s-a referit la ultima declarație a directorului-executiv al FMI, Christine Lagarde, care a accentuat asupra ritmului lent al reformelor și corupției, considerate principalele probleme ale colaborării dintre Ucraina și FMI.
Recent, Christine Lagarde a comunicat că Ucraina trebuie să adopte reformele promise și să combată corupția, altfel riscă să piardă sprijinul Fondului Monetar Internațional. „Sunt îngrijorată de încetineala progreselor Ucrainei destinate îmbunătățirii guvernanței și combaterii corupției, precum și reducerii influenței intereselor politice ascunse”, a declarat Christine Lagarde. „Fără noi eforturi substanțiale pentru a revigora reformele, este greu să vedem cum ar putea continua programul susținut de FMI”, a adăugat directorul.
Ucraina speră să primească în 2016 ajutoare financiare de aproximativ 9 miliarde de dolari, dintre care 4,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional, 1,5 miliarde de dolari de la Uniunea Europeană și o garanție de credit de un miliard de dolari din partea SUA.