Lucrările pe care le facem în martie pe lângă gospodărie continuă până la sfârşitul toamnei. Fie că avem o mică livadă, o grădină de legume sau numai o minusculă grădină de plante decorative, flori sau arbuşti ornamentali, toate au nevoie de ajutor pentru a ieşi cu bine din iarnă, din perioada lor de repaus.
Livada cu pomi din curtea casei
Dacă aveţi livadă e timpul să curăţiţi pomii. Fiecare gospodar îşi doreşte pomi cu coroane bogate, dar dacă nu vor fi curăţiţi, pomii nu vor avea un rod bogat şi nici de bună calitate. Vom tăia ramurile subţiri cu creştere rapidă pe verticală; aceste ramuri consumă multă hrană şi dau fructe puţine. După tăiere este de dorit ca pomii fructiferi să fie trataţi cu insecticide împotriva dăunătorilor. Un tratament eficace, folosit de bunicii noştri, este şi văruitul tulpinilor. Tot în martie ne putem extinde livada, e timpul potrivit pentru plantarea pomilor fructiferi.
De obicei în curte gospodarul are şi câţiva butuci de viţă de vie. Şi în acest caz apare necesitatea curăţirii lor. Teoretic se va elimina prin tăiere un procent de 50-60 la sută din tufa de viţă de vie; coardele noi, cârceii, iar coardele mai vechi se vor tăia după al doilea sau al treilea mugur.
Pregătirea grădinii de legume
Dorind de a consuma legume proaspete şi crescute natural, în curte sau în grădină poate fi rezervată o anumită parcelă. În această perioadă se poate planta salata şi pot fi pregătite răsadniţe cu roşii, ardei, varză, conopidă sau mazăre.
Pentru a avea o curte frumos înflorită
Grădina de plante decorative necesită ceva timp în plus în luna martie, deoarece dă startul la plantarea florilor şi a arbuştilor ornamentali. Acum se pregăteşte solul, se sapă, se greblează, se nivelează şi se fertilizează. Tot acum se vor planta florile de primăvară, dar şi florile care vor înflori mai târziu, în timpul verii.
Dacă vă doriţi în grădină arbuşti ornamentali şi nu i-aţi plantat în toamnă, acum e momentul să vă procuraţi puieţii şi să-i plantaţi. Dacă în curte aveţi deja arbuşti, ei trebuie curăţiţi la fel ca şi pomii fructiferi.
Şi să nu uităm de trandafiri! Dacă n-aţi fertilizat solul în toamnă cu gunoi de grajd, puteţi face acest lucru primăvara, dar după prima înflorire, cu îngrăşăminte chimice. Pentru întinerire şi pentru o viaţă mai îndelungată şi trandafirii au nevoie de a fi curăţaţi. În prima fază, la începutul lunii martie vom tăia jumătate dintre ramuri, lăsând 3 ochi de bază, iar restul ramurilor le vom tăia după prima perioadă de înflorire.