O lege imperfectă, dar mai ales cea funciară, poate aduce multe surprize. Până nu vor fi create comunități teritoriale și terenurile din afara hotarelor localităților nu vor fi date în subordonarea acestora, mărul discordiei se va afla anume acolo. În timp ce consiliile locale se confruntă cu problemele complicate ale împroprietăririi cetățenilor cu pământ, nedispunând de „terenuri libere”, sunt puse în joc parcelele din afara localităților, pe care au pus ochii oameni străini. Iar dacă ne ținem de buchea legii, aceștia nu sunt străini și, ca orișicare cetățean ucrainean, au dreptul la cota lor de pământ, pe care o poate oferi Direcția principală a Serviciului Cadastrului de Stat în regiune, uneori fără consultările cu consiliile locale. Or, Serviciul Cadastrului de Stat operează anume cu terenurile care nu sunt ale consiliilor locale. Un asemenea conflict a avut loc la începutul anului trecut la Tărăsăuți, raionul Noua Suliță, iar acum se reperă la Molnița, raionul Herța.
Duminica trecută, în legătură cu aceasta, la Molnița a fost convocată adunarea generală a sătenilor. Inițiativa a pornit de jos și a fost susținută de Consiliul sătesc.
– Nu țin minte ca la Molnița să fi fost cândva un asemenea scandal, spune starostele Mihail Malancă. Așteaptă loturi de pământ opt participanți la luptele din Donbas. Trei dintre ei au primit, a rămas să satisfacem cererile a cinci persoane. Și iată, ne trezim că în lunca Prutului, pe imașurile satului au fost repartizate trei parcele de pământ fără ca să ni se aducă la cunoștință. S-a făcut aceasta cu consimțământul Direcției Cadastrului de Stat de la Cernăuți. Sătenii s-au revoltat: „Pentru consătenii noștri nu-s terenuri libere, iar pentru alții din afară de găsesc”.
Molnicenii, în fața reprezentanților puterii raionale, conducerii Comunității Teritoriale Unite Herța, din care satul lor face parte, au cerut să se facă dreptate. Au hotărât să se adreseze în scris la Direcția principală a Serviciului Cadastrului de Stat din regiune, la Procuratura regională și la alte organe de drept ca procesul început să fie oprit.
Aici există o nuanță. Noua Comunitate Teritorială Unită Herța va începe să funcționeze cu adevărat la 1 ianuarie 2019, iar până atunci durează perioada de tranziție. Localnicii bănuiesc că de această situație s-au folosit persoanele care pretind la parcele de pământ din lunca Prutului. Oricum, la reclamațiile lor organele vizate trebuie să reacționeze.