Referendumul din România care viza modificarea constituţiei în scopul redefinirii familiei a fost invalidat din cauza ratei scăzute de prezenţă la vot. În cele 2 zile de plebiscit, doar puţin peste 20 la sută dintre alegători s-au prezentat la urne.
Dacă referendumul ar fi fost validat, atunci textul din constituţie în care familia este definită drept «căsătoria dintre soţi» ar fi fost modificat în «căsătoria dintre un bărbat şi o femeie». Pentru validare, era nevoie de o rată de participare de peste 30 la sută.
Într-un singur judeţ, Suceava, s-a înregistrat o prezenţă la vot mai mare decât nivelul minim: 30,64%. Cei mai dezinteresaţi de miza scrutinului au fost locuitorii din Covasna: doar 8,5 la sută au participat la consultarea publică. În Bucureşti, procentul de alegători care şi-au exprimat opţiunea a fost de 15,74 la sută.
În total, 3 milioane 700 de mii de români s-au prezentat la secţiile de vot.
Oponenţii plebiscitului spun că modificarea constituţiei ar fi transformat reprezentanţii comunităţii LGBT în cetăţeni de categoria a doua şi ar fi dus la discriminarea familiilor netradiţionale. În plus, legislaţia din România interzice oricum căsătoria persoanelor de acelaşi sex.