Funcționarii cu dublă cetățenie nu pot fi trași la răspundere

Screenshot_1

În regiunea Transcarpatia autorităţile vor verifica sute de funcţionari publici şi consilieri locali care dețin dublă cetățenie. Reamintim că luni site-ul Myrotvoreț a publicat o listă cu 313 cetățeni ucraineni care dețin pașapoarte ungare. Ulterior Serviciul de Securitate a anunțat că în Ucraina nu există nici o responsabilitate pentru dubla cetățenie. Eventual, aceste persoane pot fi verificate, dacă au acces la secretele de stat, a anunțat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate, Olena Gytleanska. Anterior, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria va „interveni pentru apărarea drepturilor fiecărui membru al comunității maghiare din Transcarpatia”. Declarația a fost făcută după ce datele personale ale câtorva consilieri locali și a viceprimarului orașului Ciop, deținători de pașapoarte maghiare, au fost făcute publice de către site-ul Myrotvoreț. Pe acest portal se regăsesc toți cei care atentează la securitatea națională a Ucrainei. Szijjarto a menționat că dubla cetățenie este un fenomen larg răspândit în Europa și dacă Ucraina „dorește cu adevărat să adere la Uniunea Europeană, atunci ea nu trebuie să interzică dubla cetățenie”.

Reamintim că la sfârșitul lunii iulie un funcționar public de la Administrația Raională de Stat Herța a fost demis din funcție pentru că deținea cetățenia română. Persoana respectivă a încercat să treacă frontiera cu pașaport românesc. În Ucraina dubla cetățenie este interzisă, însă nu există un cadru legal să prevadă tragerea la răspundere a persoanelor care dețin dubla cetățenie. Oricum, autoritățile ucrainene consideră că dubla cetățenie prezintă un pericol real pentru securitatea și stabilitatea statului. Este greu de înțeles în ce măsură sutele de mii de deținători de pașapoarte maghiare sau românești pot atenta la securitatea țării. Pentru toți acești oameni obținerea dublei cetățenii a însemnat obținerea unui bilet de călătorie pentru a putea munci legal în țările europene. Anume acești cetățeni ani la rând rămân principalii investitori în economia Ucrainei, în condițiile în care anual trimit acasă zeci de miliarde de euro, sumă care depășește împrumuturile cerșite de la FMI.

Procurorul General al Ucrainei, Iuri Luțenko, anunța anterior că cetățenii ucraineni care dețin dublă cetățenie vor fi pedepsiți penal și li se va retrage cetățenia ucraineană. Amintim aici și recentul scandal legat de adjunctul șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei, Serhii Semociko, acuzat de îmbogățire pe căi ilicite, iar opt din rudele lui apropiate dețin cetățenia Federației Ruse. Merită să amintim aici miniştrii și funcţionarii străini care au fost invitați în ultimii ani să administreze treburile statului. Aceștia nu au renunțat la cetățenia statelor de proveniență. În schimb, au acces la secretele de stat, iar rezultatele muncii lor au rămas invizibile.

Dubla cetățenie este o situație în care o persoană are, în același timp, cetățenia a două sau mai multe state. Acest statut devine posibil pentru cetățenii acelor țări, care au încheiat un acord privind dubla cetățenie, adică recunoașterea reciprocă a ambelor naționalități. Art. 4 din Constituția Ucrainei spune: „În Ucraina există o singură cetățenie». Dar acest lucru nu înseamnă că ucrainenilor li se interzice să aibă altă cetățenie. Aceasta înseamnă că a doua cetățenie și documentele care confirmă această cetățenie nu sunt recunoscute de legislația ucraineană și nu sunt valabile pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, Legea Ucrainei „Cu privire la cetățenie» oferă următoarea definiție: „Dacă un cetățean al Ucrainei a dobândit cetățenia unui alt stat sau a mai multor state, în relațiile juridice cu Ucraina, el va fi recunoscut doar ca cetățean al Ucrainei. Legislația Ucrainei nu obligă cetățenii să informeze autoritățile cu privire la obținerea unui alt pașaport și lasă acest drept pe seama persoanei în cauză. Doar înștiințarea despre obținerea dublei cetățenii poate fi considerată drept un motiv pentru încetarea cetățeniei Ucrainei, însă acest lucru nu se face în mod automat. Aceasta este principala problemă în reglementarea legislativă cu privire la adoptarea cetățeniei altui stat. În fond, autoritățile nu au obligația de a verifica dacă cetățenii au o a doua cetățenie. Și chiar dacă se știe despre prezența unui al doilea pașaport, o persoană poate fi lipsită de cetățenie ucraineană, însă Președintele (potrivit legii, numai Președintele are dreptul de a priva cetățenia Ucrainei) nu este obligat să facă acest lucru.

Conform unor estimări, în Ucraina aproximativ jumătate de milion de cetățeni dețin dubla cetățenie, în special polonă, rusă, ungară sau română. Reamintim și declarația făcută în ianuarie curent la Cernăuți de ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu: „Nu există norme internaționale care să interzică dubla cetățenie».

Добавить комментарий